SVE SU ZNALI JOŠ 1991. I NISU NIŠTA UČINILI: Licemjerni naftni gigant potrošio milijarde dolara na ubrzanje propasti čovječanstva

Prvi su upozoravali na klimatske promjene, ali su isto tako utukli puste milijarde na poslove koji onečišćuju okoliš i zagrijavaju planet.

Naftni gigant Shell je 1991. godine objavio informativni video kojim je upozoravao na katastrofalne posljedice globalnog zatopljenja. Video u trajanju 28 minuta prikazivao se uglavnom u školama i na fakultetima, a upozoravao je na ekstremne vremenske uvjete, poplave, glad i pojavu klimatskih izbjeglica u vremenima kad fosilna goriva zagrijavaju planet, javlja Guardian.

Rade potpuno suprotno

U filmu stoji kako su sva ta njihova upozorenja podržali brojni znanstvenici u njihovu izvješću podnesenom UN-u 1990. godine.

‘Globalno zatopljenje nije još definitivno, ali mnogi misle kako bi bilo neodgovorno čekati konačan dokaz. Osigurati se možemo jedino da već sada reagiramo’, navodi se u informativnom filmu.

No ništa ne bi bilo neobično da Shell, naftni gigant, od tada do danas ne čini apsolutno ništa po pitanju sprječavanja ili umanjenja efekata globalnog zatopljenja. Dapače, ulažu velika sredstva u akcije koje pridonose onečišćenju te financiranju lobiranje protiv akcija za osvještavanje o klimatskim promjenama.

Greenpeace kayakers block Arctic-bound Shell rig

Vrlo dobra predviđanja

Shellova predviđanja iz 1991. godine su podrazumijevala porast temperatura i razine mora, a i posljedice toga su nevjerojatno dobro predvidjeli.

Nakon toga su ipak bacili dodatne milijarde na naftno istraživanje Arktika što je donijelo zagađenje i na taj dio planeta. Prošle godine su frakiranje (fracking) nazvali metodom budućnosti, a još 1998. godine su u jednom svom izvješću zaključili kako se takvo što protivi ciljevima zaštite globalne klime.

‘Činjenica da je Shell sve ovo znao 1991. godine te da su četvrt stoljeća kasnije pokušali započeti s bušenjima na Arktiku vam govori sve što ćete ikada morati znati o korporativnoj etici industrije fosilnih goriva’, rekao je vodeći američki stručnjak za zaštitu okoliša i klime Bill McKibben.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Ja bih bio vrlo oprezan sa ovakvim temama jer tu ulazite u sklisko područje obmane. Nikad nije dokazan antropološki utjecaj čovjeka na globalno zatopljenje (pri tom mislim na umjetno proizveden CO2, čak ni studija utjecaja CO2 kao stakleničkog plina stoji na vrlo klimavim nogama. Globalno zatpopljenje kao takvo je vrlo vjerojatno ( kao i kod prethodnih globalnih zagrijavanja) pod glavnim utjecajem sunca, i to su “igrači” iskoristili da nametnu krivicu cijelom čovječanstvu za svoje podle planove. No ima jedan problem, zadnjih par godina prosječna temperatura pada, i znanstvenici koji podržavaju IPCC-ovo tumačenje su prisiljeni naštimavati podatke da bi iluziju globalnog zatopljenja i dalje održavali na životu. To je lijepo razotkrio objavljeni skandal “climategate” i prije par mjeseci prava bomba koja je ili potpuno ignorirana ili pokušana da se oblati zbog toga što ju je među prvima objavio “DaliyMail” koji inače spada u žutilo. No informacija je prilično točna, bez obzora na izvor, John Bates, penzionisani znanstvenik NOAA-e optužio neke radne kolege za lažiranje podataka koji su predstavljeni od strane IPCC-a na Pariškoj konferenciji 2015 god. Direktno je optužio glavnog direktora NOAA Thomasa Karla da je glavni inicijator da podaci koji su korišteni u studiji ne prođu proces verifikacije valjanosti podataka, sustava validacije koji je osmislio sam Bates dok je bio znanstveniik NOAA i zbog čega je inače dobio velika priznanja u znanstvenoj zajednici.
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4192182/World-leaders-duped-manipulated-global-warming-data.html
    https://judithcurry.com/2017/02/04/climate-scientists-versus-climate-data/

    Reply

Komentiraj