‘BIJELA KNJIGA’: Junker spremio plan o budućnosti EU bez Britanije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstaviće danas svoj plan za budućnost Evropske unije poslije odlaska Britanije.

Junkerova takozvana “bijela knjiga” biće predstavljena Evropskom parlamentu pošto dokument budu pogledali evropski komesari.

Lideri EU će potom na samitu 9. i 10. marta razmotriti Junkerov plan koji, kako kaže portparol Margaritis Šinas, ima za cilj da pokrene debatu prije sastanka u Rimu.

Na tom sastanku u Rimu 25. marta koji se održava povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora kojim je EU osnovana, biće usvojena posebna deklaraciju o novim planovima za budućnost.

Rimska deklaracija će vjerovatno obuhvatiti narednih deset godina i pretpostavlja se da će sadržati sugestije za “Evropu više brzina” u kojoj članice EU mogu da odluče koliko integracije žele, rekli su evropski izvori za AFP.

Lideri žele da povedu EU naprijed i da ne dozvole da ceo evropski projekat propadne u, kako se očekuje, veoma teškim pregovorima sa Britanijom o njenom izlasku, a što se očekuje 2019. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj