(VIDEO) BOSNA SE BRANILA I PJESMOM: Kako su nastale ‘Jedna si jedina’, ‘Mojoj dragoj BiH’ i druge pjesme ispjevane ranih devedesetih

Jedan od najznačajnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine je Dan nezavisnosti, a veliki broj građana 1. marta svoj patriotizam i ljubav prema domovini iskazuje dijeleći patriotske pjesme na društvenim mrežama.

Tokom rata je nastao veliki broj pjesama koje su iskazivale ljubav prema BiH u kojoj je bjesnio rat, a koje se i danas slušaju. Izdvojili smo neke od njih…

“Jedna si jedina”

Bila je to nacionalna himna Republike Bosne i Hercegovine. Tekst je napisao Dino Merlin na instrumentalu sevdalinke “S one strane Plive”, a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine i bila je aktuelna sve do 1998. godine kada je zamijenjena današnjom himnom Bosne i Hercegovine, Intermezzo. Uprkos tome što BiH ima novu himnu, na utakmicama i drugim skupovima bh. građani i dalje pjevaju tekst stare himne.

“Mojoj dragoj BiH”

Ismet Kurtović sa svojim bratom Fikretom napisao je pjesmu “Mojoj dragoj BiH” koja je dugo godina smatrana neslužbenom himnom BiH. Gotovo svi su je koristili – od televizije i radija, do vojske na ratištu kada su dizali zastavu i kada su kretali u borbu. Pjesmu su pjevali Željko Bebek, Amir Kazić, Toni Janković, Zele Lipovača, Fikret Kurtović, Deja Mušić, Senad Galijašević, Čeha iz Divljih jagoda, franjevački zborovi, pa djevojke iz Zagrebačke džamije, statirale su prve izbjeglice…

“Vojnik sreće”

U avgustu 1992. u okupiranom sarajevskom naselju Dobrinja snimljen je spot za pjesmu “Vojnik sreće” koju je otpjevao Dino Merlin, a režiser spota koji je bio glavna motivacija svih građana koji su BiH doživljavali kao svoju domovinu i borili se za nju. Spot je režirao Mirsad Herović Hera. U njoj su učestvovali pripadnici specijalne jedinice MUP-a RBiH.

“Zemljo moja”

Iako je nastala 1970. godine pjesma “Zemljo moja” postala je simbol ljubavi prema BiH, posebno nakon sticanja nezavisnosti i tokom ratnih godina. Otpjevali su je Ismeta Dervoz i grupa Ambasadori. Autor muzike i teksta je Kemal Monteno.

“Sva bol svijeta”

Muhamed Fazlagić Fazla je bh. pjevač i kantautor zabavne muzike. Bio je frontmen sarajevske grupe “Fazla Bend” s kojom je po prvi put predstavljao BiH na Eurosongu 1993. godine u Dublinu, s pjesmom “Sva bol svijeta” koja je opisivala trenutno stanje u našoj državi u kojoj je bjesnio rat.

“Bosno moja poharana”

Ovo je sevdalinka koju je napisao Jozo Penava za vrijeme Drugog svjetskog rata, a četvrtu strofu dodao je legendarni Safet Isović za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Postala je simbol otpora.

Tokom rata, Dejan Lazarević snimio je niz patriotskih pjesama koje su bile slušane, a među njima je i “Sarajevo 1992-1995”.

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj