IMA MJESTA ZA PROŠIRENJE SARADNJE: BiH u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura.

– To je izuzetak. Niti jedna država u okruženju nema suficit s Austrijom. Potencijal je tu, i djelimično je korišten – istakao je direktor Ureda trgovinskog savjetnika Ambasade Republike Austrije u BiH, Peter Hasslacher.

Na konferenciji za medije, tokom koje  je predstavljena saradnja dviju država, naveo  je da je Austrija najveći investitor u BiH. Uz austrijske kompanije iz finansijskog sektora u BiH ulažu i kompanije iz drugih grana.

– Austrija je najveći investitor već nekoliko godina, a raspoloženje za ulaganje raste – naglasio je Hasslacher.

U BiH investiralo je 200, a djeluje više od 400 austrijskih kompanija u različitim industrijskim granama koje proizvode, trguju, te nude različite usluge.

Direktor firme Tondach Wienerberger, koja je 20-ak godina u BiH, Jasmin Hošo naglasio je značaj izvoza za razvoj bh. ekonomije.

– Sadašnjih 32 posto je nedovoljno za nesmetani rast i razvoj ekonomije u BiH – rekao je Hošo.

Naglasio je da suficit od 100 miliona eura koji BiH ima kod razmjene robe s Austrijom pokazuje da BiH ima potencijala i preduzeća koja dobro posluju.

Poručio je da se treba raditi na bh. ambijentu da bi bio još konkurentniji za ivesticije, a mišljenja je da strana ulaganja ne štete BiH nego da su, uz domaća, put ka stabilnijoj budućnosti, prenose vijesti.ba.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj