PALMIRA OSLOBOĐENA, SVE SPREMNO ZA RAKU: Teroristi pobjegli iz drevnog grada, za sobom ostavili mine!

Prema posljednjim informacijama sa terena Palmira je  oslobođena, teroristi su protjerani, ali za sobom su ostavili  mnogo mina.  Ovo su informacije koje dolaze tek nekoliko sati nakon što su arapski mediji javili kako je oslobođena drevna antička tvrđava te da se vode borbe za vojnu bazu. Oslobađanje Palmire je potvrdila i opoziciona ‘Opservatorija’ sa sjedištem u Londonu,  a na mapi Wikipedije je ovaj grad također obilježen crvenom bojom, što znači da ga kontrolišu vladine snage.

Operacije SAA je podržavala ruska avijacija sa svojim helikopterima i avionima. Od urbanih dijelova Palmire prvo je  oslobođen dio grada u kojem se nalazi većina hotela. Poslije je uslijedila ofanziva na sam grad.

Palmira je od ključnog značaja za napredovanje vojske prema uporištu terorista u Raki, na istoku Sirije, a  s obzirom da se ona smatra prijestonicom DAIŠ-a te nosi simbolički značaj, regionalne i svjetske sile se utrkuju ko će osloboditi Raku i time konačno uništiti DAIŠ. Po svemu sudeći to će biti sirijska armija, koja se priprema za konačni obračun.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj