SVI PREDSJEDNIKOVI (RUSKI) LJUDI! Trumpov ministar pravosuđa lagao o sastancima s Rusima?

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions, u vrijeme dok je još bio senator, imao je susrete s ruskim veleposlanikom i nije ih otkrio kad je upitan o kontaktima Trumpova izbornog tima i Rusije u postupku imenovanja na dužnost u administraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je u srijedu Washington Post pozivajući se na dužnosnike ministarstva.

Sessions je u dva navrata prošle godine razgovarao s ruskim veleposlanikom, prenosi list. Prvi se susret s veleposlanikom Sergejem Kisljakom odigrao u srpnju pa potom u rujnu u senatorovu uredu u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

Zbog istoga otpušten savjetnik za nacionalnu sigurnost

Susreti koje nije naveo u postupku imenovanja mogli bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, navodi Washington Post. Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.

Sessionsova dužnost obuhvaća nadzor ministarstva pravosuđa uključujući FBI koji vodi istragu o ruskom miješanju i eventualnim vezama s Trumpovim suradnicima. Sessions je dosada odbacio pozive da se izuzme.

Kad je Sessions razgovarao s Kisljakom u srpnju i rujnu bio je član utjecajnog senatskog odbora za oružane snage kao i jedan od glavnih Trumpovih vanjskopolitičkih savjetnika, piše list.

Kontakte s Rusima nije smatrao relevantnima

Sessions je igrao istaknutu ulogu u potpori Trumpa nakon što se formalno pridružio njegovoj kampanji u veljači 2016. godine. Na saslušanju u odboru za pravosuđe 10. siječnja Sessionsa je demokratski senator Al Franken upitao što bi učinio da je saznao za dokaze o komunikacijama nekoga iz Trumpove kampanje s ruskom vladom.

“Nisu mi poznate takve aktivnosti”, odgovorio je Sessions, prema listu. Dodao je: “Jednom ili dva puta tijekom kampanje prozvan sam surogatom i nisam imao kontakte s Rusima”.

Dužnosnici kažu kako Sessions nije smatrao svoje susrete s ruskim veleposlanikom relevantnim za pitanje zastupnika Frankena i ne sjeća se detalja razgovora s Kisljakom.

Njegova glasnogovornica tvrdi da on svojim odgovorom nije doveo zastupnike u zabludu. Predstavnici ministarstva pravosuđa tvrde da se Sessions s Kisljakom 8. rujna susreo u svojstvu člana senatskog odbora a ne člana Trumpove kampanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj