NA SJEVERU IRAKA TRAJU SUKOBI SUPROTSTAVLJENIH KURDSKIH JEDINICA: Peshmerge udarile na PKK i Yazide, a iračke dobrovoljačke milicije najavile da to neće mirno gledati

Jutros su izbili sukobi između međusobno suprostavljenih kurdskih skupina na sjeverozapadu Iraka. Sukobi su izbili nakon što je skupina Pešmerga Rojava poslana bliže prema sirijskoj granici. Naime, riječ je o prostoru kojeg kontroliraju snage povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

“Sukobi su izbili jutros oko 7 sati. Sada se mrtvi i ranjeni zbrajaju na obje strane”, rekao je jedan kurdski vojni izvor u razgovoru za Reuters.

Sukob ne iznenađuje ako se u obzir uzmu oštre ideološke podjele između ove dvije kurdske skupine. Dovoljno je spomenuti podatak kako Pešmergha snage – dakle, oružane snage autonomne pokrajine Irački Kurdistan – predstavljalu vlast iz Erbila koja je u dobrom, gotovo savezničkom, odnosu s Turskom, dok Turska u isto vrijeme PKK (i snage povezane s PKK-om u Siriji) smatra terorističkom organizacijom.

Iračke dobrovoljačke jedinice zaprijetile napadom na kurdske Peshmerge koje su u savezu sa Turskom

Pretežno šiitske dobrovoljačke narodne jedinice (PMU), najavile je da će se provesti operacija protiv Peshmerga i DAIŠ-a koji opsjedaju etničku skupinuYazida u iračkoj regiji Sinjar.

Tenzije su uslijedile nakon što su jedinice Yazida zarobile najmanje četiri Peshmerga vojnika kao odgovor na ubistvo jednog njihovog saborca, javljaju irački mediji. Treba li napominjati kako je Yazide trenirala kurdska formacija PKK.

Lokalni zvaničnik YBS-a (yazidska milicija) Zerdeşt Sengali rekao da “su njihove snage reagirale braneći svoje položaje pred naletom bandi koje je obučila Turska.” Prema ANF novinskoj agenciji oko 500 Rojava Peshmergi počelo je sukob s YBS nakon što su pokušali ući u njihova područja na silu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Komentiraj