NJEMAČKE VLASTI ZABRANILE MITING PODRŠKE ERDOGANU! Turski ministar ljut,otkazao susret sa njemačkim kolegom

Ministar pravosuđa Turske Bekir Bozdag otkazao je danas sastanak sa njemačkim kolegom Hajkom Masom u Berlinu i vraća se u Tursku, nakon što su mu vlasti grada Gagenau zabranile održavanje mitinga na kojem je on planirao da se obrati pristalicama turskog predsjednika, prenosi Rojters.

Bozdag je na turskoj televiziji izjavio da su mu vlasti grada Gagenau najprije dozvolile, a potom povuke dozvolu da se obrati pristalicama turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa obrazloženjem da je taj grad previše mali za takvo okupljanje.

Rojters javlja da je on to otkazivanje mitinga nazvao “neprihvatljivim.”

Hapšenja Jučela, novinara dnevnika “Velt”, koji ima njemačko i tursko držaljanstvo, izazvalo je veliko nezadovoljstvo u njemačkoj javnosti zbog čega je Bozdagov plan da obezbijedi podršku Erdoganu pred nadolazeći referendum, naišao na kritike.

U saopštenju vlasti grada Gagenau navodi se da nije poznato da li će Unija evropsko-turskih demokrata (UETD) realizovati to događanje na nekom drugom mjestu.

Kako se navodi, jedan zvaničnik iz UETD izjavio je da je iznenađem ovim vijestima i da traži alternativnu lokaciju.

Tursku očekuje referendum 16. aprila, na kome će se glasati za značajno povećanje predsjednikovih ovlasćenja.

Kako je naveo AP, ukoliko predložene reforme budu usvojene nakon refenduma, predsjednička funkcija koja je do sada bila uglavnom ceremonijalna, dobiće izvršna ovlašćenja, a premijerska funkcija će biti ukinuta.

Protivnici, kako se navodi, kažu da takav predloženi sistem predviđa premalo provjere i kontrole Erdoganove vladavine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj