ORGANIZACIJA ‘JUDICIAL WATCH’ OBJAVILA: Pokrenuta istraga o umiješanosti Obamine administracije u rušenje makedonske vlasti

Jedna od najvećih američkih organizacija koje se bore za transparentnost rada administracije SAD – Judicial Watch – objavila je da je pokrenula istragu protiv State Departmenta i USAID povodom sumnji da je vlada Baracka Obame bila umiješana u rušenje vlasti u Makedoniji i da je to i financirala.

Ova organizacija istovremeno optužuje i američkog veleposlanika u Skoplju, Džesa Baileya, da je zbog toga financirao ljevičarske NVO povezane sa zakladom Georgea Sorosa (Otvoreno društvo) koje su sudjelovale u prosvjedima u Skoplju i nizu drugih makedonskih gradova.


Judicial Watch tvrdi da je Bailey u suradnji sa Sorosevim strukturama potrošio milijune dolara državnog novca na destabilizaciju i uklanjanje s vlasti Nikole Gruevskog.  Judicial Watch precizira da je državni novac “propušten” kroz Soroševe NVO i da je sve što je Bailey na tom planu radio kršenje Bečke konvencije i miješanje u unutarnje stvari Makedonije.

Judicial Watch naglašava: novac je tekao iz State Departmenta i USAID koji je poznat po svojoj korumpiranosti.  Još je precizirano da je USAID zaključio dva ugovora s Otvorenim društvom – jedan na 9.5, a drugi na 5 milijuna dolara i da je taj novac bio iskorišten za “miješanje u unutarnje stvari Makedonije”.

Judicial Watch tvrdi da je Otvoreno društvo formiralo desetine ljevičarskih NVO da bi srušilo makedonsku vlast. Jedna od njih je financirala prijevod na makedonski knjige “Pravila za ekstremiste” Sola Alinskog.  A prema najnovijim informacijama, Predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov je odbio odobriti mandat za premijersko mjesto Zorana Zaeva.

 

(Global CIR/Sott)

Komentiraj