NAKON ŠTO SU ZABRANJENA DVA MITINGA PODRŠKE ERDOGANU! Turski predsjednik optužio Njemačku za pomaganje i podršku teroristima!

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je jučer kritiku Turske nakon otkazivanja dva proerdoganovska skupa u Njemačkoj i uzvratila kritikom slobode štampe u toj zemlji.

– Pravna situacija u Njemačkoj je takva da imamo federalni sistem. Općine i regioni imaju svoje nadležnosti kao što to ima i federalna država. Organiziranje skupova je u nadležnosti općina – rekla je Merkel koja se nalazi u posjeti Tunisu, prenosi Beta.

Podsjetimo, turske vlasti jučer su optužile Njemačku da radi protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana otkazivanjem dva skupa na kojem su trebali govoriti turski ministri. Cilj skupova je bio poziv turskim državljanima u Njemačkoj da na predstojećem referendumu glasaju za uvođenje predsjedničkog sistema u Turskoj, prenosi Beta.

Erdogan optužio Njemačku za pomaganje i podršku teroristima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je potom Njemačku za pomaganje i podršku teroristima. Ove tvrdnje Erdogan je iznio nakon što je uhapšen novinar Deniz Yucel, dopisnik Die Welta, a za kojeg Erdogan tvrdi da je njemački špijun, a prenosi AFP.

– Mora im se suditi zbog pomaganja i zato što štite teroriste – rekao je Erdogan, kritikujući vlasti Njemačke. Iz Njemačke se još nisu oglasili na ove tvrdnje turskog predsjednika.

Zabrinjavajuća odluka u Njemačkoj: “Muslimanski učenici, prestanite provokativno klanjati u školi”

Kako se Erdoganova radikalna politika odražava na život običnih ljudi u Njemačkoj, odnosno koliko utječe na promjenu pogleda Nijemaca na muslimane, svjedoči i sljedeći primjer.

Muslimanskim učenicima gimnazije u njemačkom gradu Wuppertalu zabranjeno je klanjanje u školskoj zgradi. Odluka je donesena zbog toga što je više muslimanskih gimnazijalaca koristilo javne prostorije škole za molitvu.

Uprava gimnazije je pozvala nastavnike da “uljudno upozore učenike na zabranu molitve” i da “upravi škole prijave sve učenike koji se ne pridržavaju zabrane”, objavio je jučer njemački Focus pozivajući se na list “Der Westen”.

– Zabrana provokativne molitve u školskoj zajednici ima za cilj promicanje mirnog suživota i očuvanje mira u školi – komentirala je Dagmar Groß, glasnogovornica lokalnih vlasti u Düsseldorfu, zaduženih za provođenje školske politike u cijeloj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. doci ce jednom kraj ovome Mongoloidu.Ni njegova do zore ne moze, pa nek ludira dok moze.

    Reply

Komentiraj