NEZADOVOLJNI OVOGODIŠNJIM POVEĆANJEM: Kineskoj vojsci nije dovoljan budžet od 145 milijardi dolara

Kina je objavila da će ove godine povećati vojni budžet za oko sedam odsto, što je najmanje povećanje od 2010. godine, a neimenovani izvor blizak vrhu kineske vojske rekao je Reutersu da “to nije dovoljno”.

“Mnogi ljudi u vojsci neće biti sretni zbog ovoga“, rekao je ovoj agenciji izvor povezan sa visokim kineskim oficirima. AP navodi da će ovogodišnjim povećanjem od 9,7 milijardi dolara ukupni vojni budžet Kine po prvi put probiti granicu od bilion juana ili 145 milijardi dolara.

Reuters navodi da “neki u Kini vrše pritisak da se ovogodišnjim vojnim budžetom pošalje snažna poruka” u trenutku kada administracija novog predsjednika SAD Donalda Trampa predlaže povećanje davanja za vojsku od deset odsto u 2017. i kada se javlja zabrinutost oko potencijalnih sporova Kine sa SAD u vezi sa Južnim kineskim morem i statusom Tajvana.

Navodi se da je tokom protekle nedjelje uticajni tabloid pod državnim uticajem “Global times” pozvao na povećanje budžeta kineske vojske za najmanje deset odsto kako bi se odgovorilo na neizvjesnost koju je donio Tramp. Neimenovani penzionisani visoki general kazao je takođe medijima u Hongkongu i Tajvanu da bi trebalo povećati vojni budžet za 12 odsto kako bi pariralo američkom povećanju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj