VELIKI POVRATAK BASHARA AL-ASSADA: Na sljedećem samitu Arapske lige u Ammanu možemo očekivati sirijskog predsjednika!

Izraelska Debka piše da su u toku tajni pregovori o mogućem dolasku sirijskog predsjednika Asada na samit Arapske lige u Amanu. 

Kako se navodi u tekstu, taj događaj bi označio priznanje arapskog svijeta da je Asad – za koga je malo ko vjerovao da će preživjeti – odnio pobjedu u krvavom ratu. Iza inicijative da se Asad pojavi u Amanu 29. marta navodno stoje ruski i egipatski predsjednici Putin i Sissi te jordanski kralj Abdullah. Sva trojica se, piše Debka, nadaju historijskom susretu i rukovanju Asada i saudijskog kralja Salmana.

Putinov interes u ovom epskom događaju je očit. Kada je pokrenula veliku intervenciju u sirijskom ratu u septembru 2015. godine, predsjednik Barack Obama je predvidio da će ruska vojska potonuti u sirijskoj močvari. Ruski lider mu je pokazao da je bio u krivu, i njegov je ugled u arapskom svijetu toliko porastao da bi mogao uvjeriti kralja Salmana da prihvati Assadov povratak u društvo lidera arapskih država.

Planirano je da sirijski lider dođe u Amman uz ruske sigurnosne garancije, vojnim avionom koji će ga odvesti i vratiti natrag u rusku vojnu bazu Hmeimim.

Trump ne zazire od ove inicijative?

Debkini izvori također otkrivaju da su američki dužnosnici upoznati sa inicijativom u neformalnim kontaktima te da predsjednik Donald Trump ne zazire od ovakvog scenarija, iako njegovo javno očitovanje na ovu temu mora sačekati konačnu odluku o njegovoj bliskoistočnoj politici u cjelini.

Američki predsjednik jedva je spomenuo Bliski istok u svom govoru u Kongresu u utorak navečer, 28. februara, i to prije svega se bazirajući na program iranskih balističkih projektila, dok se njegova detaljnija politika tek treba razraditi.

Putin će znati iskoristiti nastalu ‘prazninu’

Putin može dobro iskoristiti tu prazninu za nekoliko dalekosežnih projekata, pridobivanje Irana za ulazak u arapski mirovni proces s Assadom, i proširiti ga na ublažavanje svađe između Teherana i Rijada.

To je bila priroritetna tema intenzivnih sastanaka i putovanja ovih sedmica u regiji, što uključuje sastanke kuvajtskih i iranskih dužnosnika. Posjete iranskog predsjednika Hasana Rohania  Kuvajtu i Omanu na 15. februar, te putovanje ministra vanjskih poslova Adela Al-Jubeira u Bagdad 25. februara kada se sastao s iračkim premijerom Haiderom Al-Abadijem, jasno ukazuju da je moguć skori povratak sirijskog predsjednika u Arapsku ligu.

Svi oni koji su igrali svoju ulogu u ‘izradi’ saudijskog pomirenje s Assadom istovremeno se nadaju uspostavi mira između naftnog kraljevstva i Irana.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj