ŽELE OBESHRABRITI POTENCIJALNE MIGRANTE: SAD razmatraju razdvajanje žena i djece koji ilegalno uđu u zemlju

Američke vlasti mogle bi početi da razdvajaju žene od djece sa kojom ilegalno uđu u SAD, u skladu sa prijedlogom koji razmatra Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD, navode tri vladina zvaničnika. Ovaj prijedlog djelimično ima za cilj da se majke odvrate od migracija u SAD sa djecom, rekli su isti zvaničnici, koji su upoznati s tim prijedlogom, prenosi danas Reuters.

Time bi se vladi omogućilo da roditelje drže u pritvoru dok čekaju saslušanje radi dobijanja azila ili dok traje spor u slučaju da su osporili odluku o deportovanju.

Za to vrijeme, djeca bi bila stavljena pod zaštitni nadzor dok o njima ne preuzme brigu rođak koji živi u SAD ili hranitelj koga sponzoriše država.

Trenutno, porodice koje ospore odluku o deportovanju ili podnesu zahtjev za azil, uglavnom iz pritvora budu brzo puštene i dozvoljeno im je da ostanu u SAD dok im se slučaj ne riješi, ali je američki predsjednik Donald Tramp pozvao na promjenu takve politike.

Republikanci u Kongresu tvrde da se žene usuđuju da krenu na opasno putovanje sa djecom jer su sigurne da će brzo biti puštene iz pritvora i biti pozvane pred sud tek poslije više godina, dok je odlukom federalnog Apelacionog suda zabranjen produžen pritvor za djecu.

U periodu od 1. oktobra 2016. do 31. januara 2017. presretnuto je oko 54.000 djece i osoba sa kojima su ilegalno ušla u SAD, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa brojem ilegalnih migranata koji su sa djecom ušli na američku teritoriju u istom periodu godinu dana ranije, napominje britanska agencija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj