DIPLOMATSKI RAT! Turski ministri vrijeđaju i prijete, a mediji se pitaju: Šta će se desiti ako Njemačka zabrani Erdoganu dolazak i nastupe na skupovima?

Nakon što je Njemačka zabranila održavanje predreferendumskog skupa gradu Gagenau na kojem je trebalo da govori turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, između dvije zemlje izbio je pravi diplomatski rat. – Ovo je skandalozno ponašanje Nijemaca, i u pravom smislu te riječi zapravo fašističko – žestoko je kritikovao zabranu svog nastupa Bekir Bozdag.

 

No, sukobi se nisu zaustavili na riječima – policija u Gagenau primila je dojavu da je u gradskoj skupštini podmetnuta bomba. Anonimna osoba koja je nazvala policiju kazala je da je ta bomba odmazda za zabranu skupa, piše “Večernji list”. Kada se tome doda i zabrana skupa u Kelnu gdje je trebao govoriti turski ministar privrede, ali i to da je u Erdogan naložio hapšenje dopisnika nemačkog dnevnog lista “Die Welt” Deniza Jucela, onda postaje jasno da su tenzije između Ankare i Berlina dostigle kritičnu tačku.

Kern: Zabraniti Turcima da mitinguju po Evropi

Austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao je danas da se uvede zabrana u EU turskih političkih skupova kako bi se izbjeglo da se zemlje članice, kao što je Njemačka, nađu na udaru Ankare. Kern je u intervjuu za list “Velt am zontag” rekao da će planirane mjere u Turskoj oslabiti vladavinu zakona, limitirati odvojenost ovlaštenja i narušiti vrijednosti EU.

Kristijan KernOn je pozvao EU da okonča pregovore sa Turskom o članstvu u bloku ili ukine i ograniči finansijsku pomoć od 4,5 milijardi eura, planiranu za Tursku do 2020. godine.

Mi bi trebali potpuno preorijentisati odnose sa Turskom bez iluzije o članstvu u EU – rekao je Kern listu.

On je rekao da se Turska sve više i više udaljava od Evrope, što je posebno izraženo posljednjih godina. – Gaze se ljudska prava i demokratske vrijednosti. Sloboda štampa je strani pojam u Turskoj – rekao je on.

‘Allah će slaviti u Evropi’

Turska je saopštila da će se boriti protiv odluke vlasti u Njemačkoj i Holandiji i da će nastaviti da organizuje skupove na kojima se pojavljuju turski političari. Na ovim skupovima se pozivaju Turci da podrže referendum 16. aprila o većim ovlaštenjima za turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

– U nedjelju ću ponovno doputovati u Njemačku i reći ću ovo je pobjeda Allaha – kazao je ministar privrede Nihat Zejbekči.

Kako je sam Erdogan planirao da ode u Njemačku i tamo govori na skupu svojih pristalica uoči za njega vrlo značajnog referenduma, očekuje se da bi zabrana njegova dolaska u Njemačku mogla dodatno  zaoštriti odnose.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je u ministarstvo njemačkog ambasadora i zatražio objašnjenje za neprijateljsko ponašanje prema Turskoj i naglasio kako mu je potpuno jasno da kancelarka Merkel namjerno pokušava spriječi Tursku ‘da postanje jaka i moćna’.

Ankara je Njemačku optužila da daje utočište ljudima koji su počinili zločine protiv Turske, što uključuje pripadnike Radničke stranke Kurdistana, guleniste koji su prema mišljenju režima organizirali puč u julu prošle godine, i pripadnike ekstremne turske ljevice.

– Neka pogledaju svoju historiju u prvoj polovici 20. vijeka. Mi jasno vidimo da se ta bolest koja je izazvala dva svjetska rata ponovno pojavila. Oni toga moraju postati svjesni i moraju se početi liječiti – kazao je šef turske diplomatije Čavušoglu i naglasio kako Nemci moraju da nauče da se normalno ponašaju.

Kritike za Merkelovu

Usijanje odnosa između Turske i Njemačke intenzivno se odrazilo i na njemačku političku scenu koja strahuje da Erdogan u svojim rukama ima izuzetno moćno oružje protiv kancelarke – izbjeglice. Strahuje se da bi on prema Evropi mogao pustiti veći izbjeglički talas ako Njemačka zabrani njegov dolazak i nastupe na skupovima. Ima i kritika koje kancelarku optužuju da je sama sebe izložila političkim ucjenama Erdogana, te da se nije usudila da učini ništa kako bi Erdogana direktno prozvala zbog teškog kršenja ljudskih prava i zbog hapšenja više od 150 najistaknutijih opozicionih novinara.

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel kazao je da je zabrana nastupa turskih političara u njemačkim gradovima u nadležnosti lokalnih zajednica koje procjenjuju ugrožava li se u njima javni red i mir.

– Savezna i pokrajinske vlade moraju iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti da zabrane ovakve skupove – komentarisao je Volfgang Bosbah, jedan od najuticajnijih političara Hriršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

– Moramo prekinuti sve pregovore s Turskom o pristupu EU jer ovakvoj Turskoj u EU nije mjesto – jasan je bavarski ministar finansija Markus Seder iz Hriršćansko-socijalne unije (CSU).

Zgražavanje hapšenjem novinara

– Zgrozila me je odluka o pritvaranju novinara Jucela – napisao je turskom kolegi Bekiru Bozdagu njemački socijaldemokratski ministar pravosuđa Heiko Mas i zatražio njegovo hitno oslobađanje. Maas je upozorio turskog kolegu na “rušenje pravne države Turske” te da dijalog s turskom stranom više nije gotovo moguć.

– Uloga državnog represivnog aparata jeste da štiti novinare, a ne da ih zlostavlja. Privođenje novinara nema nikakve veze s našim razumijevanjem pravne države i slobode medija. Ako se Turska ne drži evropskih temeljnih vrijednosti, približavanje EU bit će sve teže čak i nemoguće – piše Mas turskom kolegi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj