NOVI AMERIČKI PLAN ZA OSVAJANJE RAKE: Veća vojna prisutnost Washingtona, problemi sa Turskom i moguća saradnja sa Rusijom!

Plan Pentagona za nadolazeći napad na Raku, glavni grad tzv. ‘Islamske države’ u Siriji zahtjeva znatnu vojnu prisutnost SAD-a, a uključuje i pojačan broj pripadnika specijalnih snaga, napade helikopterima i artiljerijom, kao i dostavu pružja sirijskim Kurdima i Arapima koji se bore na tlu, javljaju američki dužnosnici, piše The Washington Post.

Postoji nekoliko varijacija koje tek treba odobriti Bijela kuća, a prijedlog bi olakšao brojne restrikcije američkih aktivnosti koje su nametnute tokom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Veća vojna prisutnost u Siriji

Dužnosnici koji su uključeni u planiranje predlažu podizanje gornje granice kada je riječ o veličini američke vojne prisutnosti u Siriji, koja trenutno broji 500 trenera i savjetnika specijalnih jedinica, koji treniraju i savjetuju ‘Sirijske demokratske snage’. I dok Amerikanci tako ne bi direktno bili uključeni u borbe na tlu, taj bi im prijedlog dozvolio da rade bliže prvoj liniji i da imaju više slobode u odlučivanju.

Predsjednik Trump koji se zalagao za proširenje borbi protiv militanata u Siriji, Iraku i drugdje, u ponedjeljak je dobio plan kojeg je Pentagon pripremao 30 dana.

No, u sukobu u kojem ništa nije tako jednostavno kako je u početku planirano, ofanziva za Raku već je izazvala nove saveze. Samo u protekla dva dana, američke snage koje su namjenjene za borbe u Raki morali su skrenuti u gradić na sjeveru Sirije kako bi zaustavili sukob turskih snaga i sirijskih kurdskih boraca. Tamo su se našli bok uz bok sirijskim i ruskim snagama, koje su imale isti cilj.

Odobrenje ovog plana za Raku zatvorilo bi vrata zahtjevima Turske da sirijski Kurdi koje Ankara smatra teroristima, ne dobiju oružje i opremu te da ih se tako izostavi iz nadolazeće ofenzive. Turski je predsjednik Erdogan već rekao da je njihovo naoružavanje neprihvatljivo i obećao vlastite trupe pomaknuti prema Raki.

Problemi s Turskom

Američki dužnosnici smatraju da je Erdogan motiviran domaćom politikom, posebno željom da mu uspije referendum zakazan za 16. travnja, koji bi dao veće ovlasti predsjedniku.

Poručnik Stephen Townsend koji je zapovjednik koalicije protiv DAIŠ-a u srijedu je novinarima rekao da nema dokaza da su kurdski borci prijetnja Turskoj. Pozvao je sve sudionike ovog sukoba da se prestanu boriti međusobno i da se koncentriraju na najbolji način za poraz militanata DAIŠ-a.

Američki pregovori s Turskom i dalje traju. No događaji u proteklih nekoliko dana unijeli su novi element sukoba u njih. Grad Manbij, smješten u blizini turske granice sjeverozapadno od Rake, zauzeli su pripadnici DAIŠ-a prije tri godine, a uz pomoć američkih zračnih napada, iz njihovih su ih ruku uzeli Kurdi.

SAD su obećale Turskoj da kurdska kontrola neće ići na zapad preko rijeke Eufrat. Turska nije zadovoljna i već dugo prijeti nasilnim izbacivanjem Kurda, za koje smatraju da su povezani s PKK, Kurdskom radničkom strankom, koju i Turska i SAD smatraju terorističkom skupinom.

U četvrtak su turske snage došle do periferije grada Manbij, a u petak je Moskva objavila da ruski i sirijski ‘humanitarni’ konvoji kreću prema tom gradu. Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis rekao je da konvoji uključuju i oružanu opremu te da je američka vlada obavještena o ruskim kretanjima, ali da to nije nešto što njih zabrinjava.

U međuvremenu su na društvenim mrežama počele kružiti fotografije koje pokazuju američka vojna vozila koja se približavaju tom gradu s istoka. Jučer je njihova prisutnost i potvrđena iz SAD-a.

Suradnja SAD-a i Rusije?

SAD i Rusija uspjele su izbjeći sukob u sirijskom građanskom ratu, gdje se nalaze na suprotnim stranama. Trump je više puta ponovio da bi te dvije snage trebale surađivati u naporima protiv DAIŠ-a te je dodao da ga budućnost Rusije koju podupire Assad manje zabrinjava.

Pentagon ne odobrava takvu moguću suradnju, iako američki dužnosnici nisu nezadovoljni tampon zonom. Pozitivan bi ishod, kažu, spriječio turske snage i sirijske saveznike od ulaska u grad, ali bi potencijalno to gurnulo preostale snage Kurda prema istočnoj strani Eufrata.

Dok Turska podupire pobunjeničke snage koje se bore protiv Assada, nikad nisu došle u direktan sukob sa sirijskom vojskom. Neki se nadaju da bi Moskva mogla uvjeriti Erdogana na povlačenje. Ono što Amerikanci definitivno ne žele vidjeti, stvaranje je vojnog fronta i potencijalnog sukoba oko Manbija, što bi odvratilo pozornost od Rake.

Bivši je predsjednik Barack Obama tokom svojih posljednjih dana u Bijeloj kući odobrio plan za slanje dva ili tri Apache helikoptera na sirijsko ratište, a Trump je krajem januara naložio Pentagonu da smisli novi plan do kraja februara. Čak i ako Turska svoje snage usmjeri prema Raki, zbog teškog bi terena mogli imati problema.

Novi prijedlog Pentagona poziva na veće sudjelovanje SAD-a: više osoblja i opreme uz manje restriktivna pravila. Američke zračne snage i helikopteri aktivno bi poduprli i snage na tlu. Američka bi se artiljerija preselila u Siriju i militante bi se napadalo izdaleka, a više specijalnih trupa došlo bi bliže fronti. Kurdima i Arapima dalo bi se više oružja i vozila.

Trump je Pentagonu naredio i da preporuči neke promjene restrikcija koje je nametnula Obamina administracija. Najvažnija restrikcija ona je koju je Obama potpisao prošlog ljeta, a koja nameće stroga pravila o izbjegavanju civilnih žrtava. Nije još poznato hoće li novi prijedlog tu naredbu ukloniti, piše The Washington Post.

 

 

(Global CIR/WP)

Objavljeno u:

Komentiraj