OFANZIVA PROTIV DAIŠ-a: Iračke snage nadomak središnjih dijelova zapadnog Mosula

Iračke snage su se približile središnjim dijelovima zapadnog Mosula, a u ofanzivi protiv militanata DAIŠ-a koja je počela prošli mjesec najmanje 45.000 ljudi s tog područja napustilo je svoje domove.

Od 25. februara iz zapadnoga Mosula razmješteno je 45.714 osoba, ili oko 7.619 porodica, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u nedjelju.

Iračke snage uz podršku SAD-a  su 19. februara počele veliku ofanzivu da se istjera DAIŠ iz zapadnoga Mosula, gotovo mjesec dana nakon što su istjerali ekstremiste iz istočnog dijela grada. Gotovo sedmicu dana od početka ofanzive snage su počele napadati gusto naseljena stambena područja.

Ukupan broj Iračana raseljenih iz istočnog i zapadnog Mosula od oktobra dosegao je 206.520 ljudi, navodi IOM. U februara, UN je upozorio da je humanitarna situacija očajna za 750.000 civila u zapadnom Mosulu.

U nedjelju iračke snage zauzele su nekoliko vladinih zgrada u okrugu Davasa dok se približavaju središnjim dijelovima zapadnog Mosula, rekao je policijski dužnosnik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj