VELIKI NAPREDAK SIRIJSKE VOJSKE NA SJEVERU ZEMLJE: Oslobođeno 15 gradova i sela uz znatne gubitke na strani DAIŠ-a

Sirijska vojska proširila je svoju kontrolu na sjeveroistoku zemlje preuzevši nekoliko naselja koja su se nalazila pod kontrolom DAIŠ-a. Ovaj angažman sirijske vojske znači sve veću kontrolu nad provincijom Halep u kojoj su DAIŠ -evi teroristi također bili prisutni.

Nadalje, sirijska vojska napreduje zadnjih sedmica na istoku provincije Halep, prema rijeci Eufrat, gdje sada preuzima sve veću kontrolu.

Sirijska vojska izvodila je danas operacije protiv uporišta DAIŠ-a u kojima su proširili svoju kontrolu u sjeveroistočnom dijelu Halepa te zauzeli sljedeće gradove i sela Abu Jerin Manbij, Tal Maez, al -Rawda, Rasm al-Kabbar, Alfa, Tal al-Zaraya, Um al-Talatel i Um al-AMD.

Kasnije je, prema izvještajima vojnih izvora, SAA oslobodila  sela i gradove  Qaser Hadleh, al-Qaser farmi, al-Reshedieh, al-Atawieh, al-Fatehieh, Abu Jadha Sagheir i JIB Abyad u istočnom dijelu Halepa, čime se ukupan broj područja nad kojima je vojska danas uspostavila kontrolu popeo na  15.

Brojni teroristi DAIŠ ubijeni  su tokom operacija, a inženjerske jedinice češljaju oslobođena područja kako bi demontirali eksplozivne naprave i bombe ostale iza terorista.

U isto vrijeme sirijska vojska napreduje južno i istočno od grada Al-Bab u kojeg je ovog mjeseca ušla turska vojska. Mnogo se spekuliralo o tome hoće li doći do sukoba između sirijske i turske vojske nakon što se susretnu – to se, za sada, ipak nije dogodilo, no, cijeli prostor sjeverne Sirije i dalje je iznimno napet.

Sukobi DAIŠ-a s oružanim skupinama

Prema izvještaju libanskog Al-Ahda, jedan od pripadnika ekstremističke skupine DAIŠ, u gradu E’azaz, u Halebu, izvršio je samoubilački napad među pripadnicima oružane skupine El-Džebhu-š-Šamije, povezanom s grupom “Slobodna vojska Sirije”, prilikom čega je likvidirano osam a ranjeno deset pripadnika spomenute skupine.

Grad E’azaz je jedan od osnovnih punktova oružanih skupina i sirijske opozicije. U ovom gradu se i ranije desilo nekoliko eksplozija, koje su uglavnom izazvane od strane DAIŠ-a.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj