(VIDEO) TRUMP TRAŽI ISTRAGU PROTIV OBAMINE ADMINISTRACIJE: Na ulicama sukobi pristalica i protivnika novog američkog predsjednika

Predsjednik SAD Donald Trump zatražio je od Kongresa da istraži da li je administracija njegovog prethodnika Baraka Obame “zloupotrijebila svoja ovlaštenja” tokom kampanje 2016. godine, saopćila je Bijela kuća.

Ova izjava dolazi dan nakon što je Trump optužio Obamu za prisluškivanje njegovog kabineta u New Yorku tokom izborne kampanje, za šta nije ponudio dokaze. Obamin portparol takvu je tvrdnju odbacio kao lažnu.

U današnjoj izjavi, sekretar za štampu Bijele kuće Sean Spicer ocijenio je nepreciznim navode o “potencijalnim, politički motivisanim istragama uoči izbora 2016. godine”, te ih okarakterisao veoma zabrinjavajućim.

Spicer je rekao i da bi “istraga o miješanju Rusije u izbore, također, trebalo da zahvati i moguću zlouporebu položaja bivšeg predsjednika Obame”, prenosi Radio Slobodna Evropa. Dodao je da ni Bijela kuća ni predsjednik Trump neće davati dalje komentare na ovu temu.

Sukobi pristalica i protivnika Trumpa

Širom SAD-a održani su skupovi podrške za Donalda Trumpa, ali i protesti protiv Trumpa, a do problema je došlo kada su se sukobili.

Učesnici skupa podrđke Trumpu su nosili američke zastave i znakove na kojima su izrazili podršku Trumpu i želje za velikom Amerikom, javlja Fena.

Do skupova podrške je došlo u raznim državama, onima u kojima je Trump pobijedio na izborima, ali i u onima u kojima je izgubio.

Kako prenosi ABC news, jedan od najnasilnijih skupova je bio u Berkleyju u Kaliforniji. Tamo je 10 osoba uhapšeno nakon što se sukobilo oko 500 pristalica i protivnika Donalda Trumpa.

Policija je izjavila kako su svim silama pokušali odmah prekinuti sukob i identificirati žrtve i osumnjičene. Od 10 uhapšenih, njih petero je optuženo za napad, od čega je četvero optuženo za napad smrtonosnim oružjem.

Jedna osoba je imala nož, a policija je zaplijenila i velik broj cijevi, palica i drvenih komada. Čak su uhapsili i jednu grupu  koja je na proteste krenula s ciglama. Hitna je zaprimila najmanje dvije osobe s povredama glave.

U Nashvilleu je također došlo do sukoba te su najmanje dvije osobe uhapšene.  U Washingtonu su demonstranti napali policajce, a policija ne želi reći jesu li protestirali protiv Trumpa ili su došli na skup njegove podrške.

U gradovima poput Austina i Phoenixa, protesti su prošli mirno, prenosi index.hr.

 

 

(Global CIR/Avaz/Index)

 

Objavljeno u:

Komentiraj