ERDOGAN PRETJERAO: I Hamburg otkazao miting turskog ministra

Vlasti Hamburga otkazale su miting turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je u tom njemačkom gradu bio planiran za sutra, uoči referenduma o proširenju ovlaštenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

To je četvrta njemačka lokalna uprava koja je otkazala miting turskog ministra, prenosi AFP.

Policija u Hamburgu saopštila je danas da lokacija u tom gradu na kojoj je šef turske diplomatije planirao da sutra održi miting ne može da se iskoristi u te svrhe “nakon što su utvrđene ozbiljne manjkavosti u vezi sa protivpožarnom zaštitom, zbog čega je odmah stupila na snagu zabrana upotrebe tog prostora”.

Krajem prošle nedelje su tri njemačka grada zabranila zakazane mitinge turskih ministara čiji je cilj da se Turci koji tamo žive pozovu da podrže referendum zakazan za 16. april s ciljem jačanja ovlašćenja predsjednika Erdoana.

Drugi njemački gradovi su odluku o zabrani mitinga obrazložili navodeći probleme u vezi s prijemnim kapacitetom lokacija na kojima je bilo planirano održavanje mitinga.

Turska je u subotu najavila da će, uprkos protivljenju vlasti u Njemačkoj i Holandiji, nastaviti da drži mitinge u objema zemljama, a Čavušoglu je kritikovao kao “nedemokratska” njemačka i holandska ograničenja nametnuta u vezi sa održavanjem takvih skupova, Erdogan je istim povodom u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke o zabrani skupova “ravne nacističkom periodu”, dok je kancelarija njemačke kancelarke Angele Merkel danas odbacila Erdoganove tvrdnje kao “apsurdne i neumjesne”, pozvavši da se “hladne glave stavi tačka na taj spor”.

Merkel: Erdogan pretjerao, nema opravdanja za njegovu izjavu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da apsolutno nema opravdanja za to što je turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan uporedio zabranu nekih političkih skupova u Njemačkoj sa nacističkom praksom. Ona je rekla da Erdoganovi komentari samo “trivijalizuju nepojmljive patnje žrtava nacističkih zločina protiv čovječnosti”, prenosi Rojters.

Merkel je priznala da postoje duboke nesuglasice između Berlina i Ankare po pitanju slobode štampe i hapšenja njemačko-turskog novinara Denisa Judžela. Ipak, kako je istakla, Njemačka ostaje posvećena poštovanju svoje slobode štampe, okupljanja i izražavanja.

Merkel je dodala da će Njemačka i dalje dozvoljavati turskim političarima da u toj zemlji vode kampanju za referendum o ustavu, pod uslovom da njihove posjete budu transparentno i blagovremeno najavljene i da budu u skladu sa njemačkim zakonima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj