KRIZA NA VRHUNCU: Danas ističe rok za raspisivanje lokalnih izbora u Makedoniji

Danas ističe rok za raspisivanje lokalnih izbora u Makedoniji i, ukoliko ne bude izabran predsjednik parlamenta, izbore neće imati ko da raspiše.

Za danas je zakazan nastavak konstitutivne sjednice Sobranja na kojoj bi mogao biti izabran predsjednik, koji jedini ima pravo da raspiše izbore za gradonačelnike i odbornike u lokalnim skupštinama.

Konstitutivna sednica parlamenta održana je 30. decembra i na njoj su samo verifikovani mandati poslanika, ali na njoj nije izabran i predsjednik.

Inače, nakon najnovije političke krize u koju je Makedonija zapala poslije decembarskih izbora prošle godine, sve je neizvjesno.

Stranke pobjednice, naime, imaju različite stavove po pitanju daljih koraka, pa tako vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, smatra da zajedno sa lokalnim treba raspisati i nove vanredne parlamentarne izbore, koji bi bili odražni u maju.

Ovaj zahtjev Gruevski je ispostavio nakon što mu nije pošlo za rukom da dogovori koaliciju sa tradicionalnim partnerima, albanskom partijom DUI Alija Ahmetija o formiranju nove vlade.

Dogovor o podršci za formiranje nove vlade sa albanskim partijama DUI i BESA uspio je da postigne lider socijaldemokrata Zoran Zaev, kome je, međutim, predsiednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat jer smatra neprihvatljivom “Tiransku platformu”.

Riječ je o dokumentu koji su potpisale sve albanske parlamentarne partije, a kojim je podrška za sastav nove makedonske vlade uslovljena zahtjevima koji Albancima daju mnogo veća prava, što je za Ivanova i Gruevskog neprihvatljivo.

Socijaldemokrate, međutim, smatraju da Ivanov nije ključna figura i da vladu može formirati parlament, ukoliko bude izabran predsjednik.

Najuticajnija albanska partija DUI smatra da lokalne izbore ne treba odlagati, te da rok za njihovo raspisivanje treba ispoštovati.

Makedonski Ustav, naime, dozvoljava da Skupština sa dvotrećinskom većinom može da promijeni Izborni zakon.

Makedonski parlament broji 120 poslanika. Najviše, 51 poslanički mandat ima VMRO-DPMNE, SDSM ima 49, DUI 10, slijede Besan i druge albanske partije.

Zaev je prihvatajući albansku platformu uspio da obezbijedi podršku za formiranje nove makedonske vlade sa 67 poslanika, šest više od neophodnog broja.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj