MANIFEST UTJECAJNIH GENERALA I ZNANSTVENIKA OTKRIVA: Rusija je još prije 20 godina isplanirala svijet kakav je danas?

Američke predsjedničke izbore obilježile su, između ostalog, i priče kako je Rusija utjecala na rezultat istih. Analizirajući tekst koji su pisali ruski politički znanstvenik Aleksandr Dugin i ruski general Nikolai Klokotov 1997., jasno je zašto je takvo što vjerojatno bilo moguće, piše news.com.au.

Australski je portal analizirao navodni ruski utjecaj na američke predsjedničke izbore, navodeći argumente zbog kojih je moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin u cijelu priču upleo svoje prste.

No, još 1997. godine ruski politički znanstvenik Aleksandr Dugin i ruski general Nikolai Klokotov napisali su tekst koji će postati temelj ruske geopolitičke strategije u narednih 20 godina. Istom tom strategijom željelo se postići da se Rusija ponovno vrati u poziciju svjetske sile.

Dokument, iako je javan, nije dobio previše pozornosti nakon optužbi da je Rusija utjecala na ishod izbora prošle godine. Prvo što u dokumentu piše jest da bi se Rusija trebala kloniti direktnog vojnog sukoba te da bi probleme trebala rješavati politički. Upravo to ističe potrebu da se infiltriraju u institucije Zapada te politiku koriste kako bi oblikovali svijet onako kako Rusiji odgovara.

Osim toga, dokument je naveo i dosta specifičan popis ‘što činiti’ u odnosima s gotovo svakom zemljom na svijetu.

Predvidjeli neke političke potrese?

Kako su naveli Rusi u tekstu, Ukrajinu bi trebalo pripojiti Rusiji, dok bi Veliku Britaniju trebalo potaknuti da napusti EU te je tako oslabiti. Iran su u dokumentu identificirali kao ključnog saveznika Rusije, dok su za Tursku preporučili da doživi niz ‘geopolitičkih šokova’, koristeći Kurde i Armence.

Sve ovo pisali su prije 20 godina.

U dokumentu su pisali i o SAD-u, pozivaju Rusiju da ‘uvede geopolitički nered u unutarnju američku aktivnost, ohrabrujući svaku vrstu separatizma, etnički, društveni, rasni konflikt, aktivno podupirući sve disidentske pokrete – ekstremizam, rasizam i sektaške skupine i na taj način destabilizaciju unutarnjih političkih procesa u SAD-u. Također bi imalo smisla simultano podupirati izolacijske tendencije u američkoj politici’.

Htjeli su Rusiju pretvoriti u supersilu

Dugin i Klokotvo su, baš kao i Putin, raspad Sovjetskog saveza vidjeli kao čin poniženja. Vjerovali su kako se Zapad infiltrirao u njihove institucije kasnih 1980-ih te ga oslabio iznutra. Zbog toga su tražili osvetu te povrat Rusije na mjesto svjetske supersile.

Mnogo je faktora koji ulaze u sektor geopolitike pa je prilično lako Putinu pridati veći utjecaj u tendencijama koje bi se možda ionako dogodile. No, analiza ruskog dokumenta starog 20 godina pokazuje kako je logičan zaključak da je velik dio ruske vanjske politike oblikovan razmišljanjima koja su u manifestu objavili Aleksandr Dugin i Nikolai Klokotov te da njihovi planovi oblikuju smjer u kojem se svijet kreće.

Njihove tendencije odbijaju demokraciju, dok u centar geopolitike stavljaju nacionalizam. U biti svega je odbijanje globalizacije kojom su se zapadne ekonomije bavile posljednjih četrdeset godina.

Što će Putin učiniti sljedeće?

Pitanje za američke obavještajce te politički vrh SAD-a je – što će Putin učiniti sljedeće? Je li njegova misija u pomaganju Trumpove pobjede osveta SAD-u za rušenje Sovjetskog Saveza? Ili je cilj jednostavno slabljenje SAD-a, tako da Euroazijska unija – hijerarhijski, nedemokratični savez zemalja koje predvodi Rusija, postane supersila? Na isti način na koji je SAD osjećao da ima prijatelja u Kremlju kada je Gorbačov bio na vlasti, Putin sigurno ima prijatelja u Bijeloj kući dok je na vlasti Trump‘, zaključuje news.com.au.

 

 

(Global CIR/Net)

Objavljeno u:

Komentiraj