MOGERINI NAKON POSJETE ZEMLJAMA REGIONA: Balkan može postati šahovska tabla za igre velikih sila

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini upozorila je danas da Balkan lako može da postane “šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila”, istakavši da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, ali i puna nade, jer se uvjerila u želju regiona da postane dio Unije.

Mogerini je, na konferenciji za novinare u Briselu poslije sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, rekla da je ministre obavijestila o sastancima i razgovorima koje je imala tokom prošlonjedeljne posjete Zapadnom Balkanu, i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regionu prenijela.

“Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana vidjela mnogo više nego ikada ranije. Taj region je izložen višeslojnim izazovima i tenzijama”, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta u vezi sa uticajem Rusije na Zapadnom Balkanu.

Mogerini je navela da unutrašnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regiona, ali da je tu i regionalna dinamika, sa međuetničkim tenzijama između zemalja što je, upozorila je, “izuzetno opasno jer može da vrati region par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu”.

 

“Balkan lako može  postati jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila.”

“Ali, vidjela sam i da je taj region izložen globalnim tenzijama. Balkan lako može da postane jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito jer se ovo dešava poslije veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče evropskih integracija, što je bio rezultat napora kako Brisela tako i zemalja regiona”, rekla je Mogerini.

Ona je, međutim, izrazila uvjerenje da “nijedna druga sila u svijetu nema veći uticaj u pogledu dobrih stvari na Zapadnom Balkanu”.

“Ministri su se složili sa mnom da je uticaj koji EU ima na taj region povezan s kredibilnošću procesa evropskih integracija, i na toj kredibilnosti ćemo raditi”, navela je ona.

Mogerini kaže da se sa Zapadnog Balkana vratila zabrinuta, ali i puna optimizma i nade, “jer kad se sretnete sa studentima, građanima, civilnim organizacijama, političkim i društvenim snagama u cijelom regionu, vidite ogromnu podršku i povjerenje u EU i njihovu želju da postanu njen dio”.

 

“Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica”

“Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica, jer postoji proevropska energija na Zapadnom Balkanu koji čeka da uđe i mi imamo interesa da proces njihovog pristupanja učinimo kredibilnim”, istakla je, dodavši da EU ima sva sredstva da pruži ljudima na Zapadnom Balkanu buduće perspektive koje žele.

Konkretni rezultati, ukazuje visoka predstavnica EU, zavise i od EU, ali više od vlada, parlamenata i institucija zemalja kandidata.

 

“Ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak”

“Od nas mogu da očekuju novo angažovanje, unitarnu posvećenost što znači da svih 28 država članica stoje iza poruka koje ja šaljem regionu, a ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak, i to će transformisati društva, ekonomske i socijalne izglede tih zemalja”, naglasila je ona.

To, objasnila je, podrazumijeva dobru regionalnu saradnju, obuzdavanje i izbjegavanje retorike koja može biti opasna, ekonomske i trgovinske mogućnosti, mir.

Od EU mogu da očekuju istrajan, ozbiljan i dosljedan pristup, prepoznaćemo i priznati učinjene korake na putu ka EU i pružiti podršku zemljama i ljudima, naročito ljudima”, poručila je Mogerini.

Ona je napomenula da je tokom posjete Zapadnom Balkanu na nju pozitivan utisak ostavio entuzijazam mladih ljudi u cijelom regionu koji, kaže, vide EU kao ključ za rješavanje problema ili za poboljšanje situacije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] MOGERINI NAKON POSJETE ZEMLJAMA REGIONA: Balkan može postati šahovska tabla za igre velikih sila […]

Komentiraj