SVEKINESKI NARODNI KONGRES: O privredi i naoružanju!

Godišnja sjednica Svekineskog narodnog kongresa počela je najavom pojačanog otvaranja za strane ulagače. Druga važna tema je gospodarski rast koji ni ove godine neće biti onakav kakvim ga vodstvo u Pekingu priželjkuje.

Kineski premijer Li Keqiang otvorio je središnji politički događaj godine u Kini, sjednicu Svekineskog narodnog kongresa obećanjem da će se Kina pojačano otvoriti stranim ulagačima. Isto tako će strani poduzetnici biti tretirani isto kao i domaći, posebice kad se radi o javnim natječajima, patentima ili standardima. To je uostalom i jedni od najglasnijih zahtjeva koje zapadni partneri Pekingu upućuju već godinama.

Drugo najvažnije pitanje, kada se radi o Svekineskom narodnom kongresu, pitanje gospodarskog rasta, tijesno je povezano s otvaranjem za strane ulagače. Jer bez pojačanih investicija, neće biti ni poželjnog gospodarskog rasta od 6,5 posto. To je u usporedbi s razvijenim industrijskim silama mnogo ali kad je u pitanju Kina, koja još kaska za vodećima, prijeko potrebno kako bi porastao broj radnih mjesta i postigla socijalna stabilnost.

China Flugzeugträger Liaoning (Getty Images/AFP)
Nosač aviona Liaoning

No gospodarske teme su samo jedan od elementa ovog mega-političkog događaja na kojem se određuju smjernice najmnogoljudnije zemlje na svijetu u godini koja dolazi. Kao i prethodnih godina, u središtu pozornosti je vojni budžet koji formalno mora da odobri Svekineski narodni kongres kao najviše zakonodavno tijelo u Kini. Kina ima drugi po veličini vojni budžet na svijetu, na prvom mjestu su SAD. Stručnjaci računaju da će se proračun za obranu i ove godine povećati. “Za reformu oružanih snaga Kini je potrebna sveobuhvatna modernizacija vojne infrastrukture i najsuvremenija oprema”, kaže Georg G. Chen iz Instituta Merics u Berlinu. Osim toga, radi se na brojčanom smanjenju postrojbi, kako bi se smanjili troškovi brige za veterane, dodaje Chen.

Prema tvrdnjama medija, Kina trenutno gradi prvi nosač aviona iz vlastite gradnje. Jedini koji sada ima “Liaoning”, Kina je 1998. kupila od Ukrajine – bez pogona i elektro opreme i godinama ga obnavljala. Osim toga, Kina planira proširenje vojne baze koje su od kopna udaljene i do 1.600 kilometara u spornim vodama u Južnokineskom moru. SAD su oštro kritizirale izgradnju tih umjetnih otoka. “Što koga briga što radimo na svojoj zemlji”, rekao je na to Wang Guoqing, glasnogovornik Savjetodavne konferencije kineskog naroda, koja je kao savjetodavno tijelo Svekineskog narodnog kongresa s radom započela još u petak.

Fu Ying, glasnogovornica kongresa i bivša zamjenica ministra vanjskih poslova, krajem veljače na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu je rekla: “Ne mislim da kineska vlada želi slijediti cilj NATO-a od 2 posto BDP-a za obranu. Naših trenutnih 1,5 posto su sasvim u redu”. Usporedbe radi, SAD troši 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda za obranu, Njemačka 1,2.

 

Prvi Građanski zakonik

China exportiert Luxusbusse nach Venezuela (picture-alliance/dpa/W. Chun)
Pojačati kineski izvoz – kineski autobusi za Venezuelu

Svekineski narodni kongres će odlučiti i o Građanskom zakoniku kojim se uređuju svakodnevni pravni poslovi. Prva tri čitanja o općem dijelu su već održana 2016. godine u Stalnom vijeću narodnog kongresa. Građanski zakonik je novost u Kini. Njegovi najvažniji sadržaji kao vlasničko pravo, ugovorno pravo ili dužničko pravo – regulirani su posebnim zakonima. “Međutim, pojedini građanski zakoni koji su sukcesivno stupali na snagu, često se preklapaju ili su čak proturječni”, objašnjava Georg Chen. “U vrijeme globalne gospodarske i političke nesigurnosti, Kini je potrebno sustavno i jedinstveno građansko pravo kako bi se pokazalo da ekonomski razvoj Kine, kao i jamstva za zaštitu interesa kineskih građana ne mogu biti opozvani.” O općem dijelu će se glasati ove 2017-te godine, a o ostalim dijelovima najkasnije do 2020. godine, po sadašnjim planovima.

Desetljećima je Svekineski narodni kongres s oko 3.000 delegata vrijedio kao institucija u kojoj se samo formalno odobravaju prijedlozi Komunističke Partije Kine. Od dolaska nove generacije čelnika oko glavnog tajnika partije Xi Jinpinga 2013. Svekineski narodni kongres je postao znatno utjecajniji u odnosu na druge državne organe – sada je čak glavni inicijator novih nacrta zakona. Međutim, to ne mijenja činjenicu da je i dalje pod kontrolom Komunističke partije.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj