(MAPA/VIDEO) SNAGE SAA NA SAMO 4 KILOMETRA OD EUFRATA! Šest naselja na zapadu Manbija zvanično predato sirijskoj vojsci, dok američke trupe sa uzdignutim zastavama putuju u vojnom konvoju u blizini ovog grada

Sirijske oružane snage preuzele su kontrolu nad gotovo 20 naseljenih mjesta u sjevernoj pokrajini zemlje Halepu. Prema najsvježijim informacijama sa terena  SAA je oslobodila grad Al-Kafshas i glavno crpilište vode iz kojeg se snbdijevao veći dio provincije. Napredak sirijske vojske je vidljiv iz sata u sat te se očekuje da krajem dana ili već sutra ujutro izađe na obale Eufrata.

Samo u  ponedjeljak, sirijski vojnici i savezničke trupe oslobodili su 18 gradova i naseljenih mjesta, uključujući Jarkes, al-Ismailiyah, Abajah, Mazra’a Abajah i Abu Tinah, prilikom čega je ubijen veliki broj DAIŠ ekstremista, javila je sirijska državna novinska agencija SANA. Također,  uništen je eksploziv natovaren na nekoliko auta i devet kamiona opremljenih teškim strojnicama.

Prethodno smo javili da se snage sirijske vojske danas se nalaze na četiri kilometra od gradića Al Khafsah, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi postrojenje za crpljenje i prečišćavanje vode, kao i na pet kilometara od vojnog aerodroma Jirah. Ako se napredovanje nastavi ovim tempom, sirijska vojska bi već danas ili sutra mogla izaći na Eufrat. Ovim potezom u obruču bi se našlo više desetina naseljenih mjesta, koja kontroliše DAIŠ, a koja su vjerovatno slabo branjena. Poslije okončanja ove faze operacije, vojska će vjerovatno pokušati da napadne Deir Hafir, mada postoji i mogućnost da se grad okruži i drži u opsadi. Poslije pada Deir Hafira SAA će vjerovatno nastaviti prodor niz dolinu Maskanah ka gradu i brani Tabka.

Zauzimanjem doline Maskanah, kao i istoimenog grada, sirijska vojska bi se zaštitila od ofanziva DAIŠ-a na putni pravac Itrija-Hanaser, koji je od vitalne važnosti za grad Halep, jer je to jedina kopnena ruta kojom se dopremaju kako životne namirnice za civilno stanovništvo, tako i vojna pojačanja.

Na drugom mjestu, u središnjoj pokrajini Homs, sirijski vojnici i borci iz narodnih odbrambenih grupa ciljali su položaje DAIŠ-a u Al-Katibah al-Mahjourahu i al-Baredah okrugu, kao i predgrađa al-Qaryatayna i drevnog grada Palmyre.

Sirijske jedinice udarile su na položaje terorističke skupine Jabhat Fateh al-Sham, nekad poznate kao Džabhat al-Nusra, u sjevernom dijelu al-Lataminah, koji se nalazi 39 kilometara sjeverozapadno od Hame, ubivši pritom mnogo teroriste i uništivši  tri njihova vozila.

Također, sirijski vojnici i njihovi saveznici sudjelovali su u žestokim sukobima s DAIŠ teroristima u okrugu Maqabir istočnog grada Dayr al-Zawr, koji se nalazi 450 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada, Damaska, ubivši nekoliko terorista i uništivši njihova utvrđenja.

Kurdske snage predale sirijskoj vojsci šest naselja na zapadu Manbija

Jedan visoki izvor u vojnom vijeću Manbija, povezan s Kurdskim demokratskim snagama informirao je medije o sporazumu s Rusijom oko predaje šest sela sirijskoj vojsci.

Prema ovom izvoru, ova sela se nalaze na liniji sukoba sa turskim snagama koje djeluju u operacijama pod nazivom Štit Eufrata u Manbiju. Novinska agencija Sputnjik je, pozivajući se na taj izvor, izvijestila da su ta sela preuzeta u vrijeme oslobađanja Al-Baba iz ruku DAIŠ-a, a nalaze se 22 km zapadno od Manbija.

Američki vojni konvoj, s uzdignutim zastavama, prolazi pokraj sirijskog grada Manbij

Američki vojnici uočeni su kako putuju u vojnom konvoju u blizini sjevernog sirijskog grada Manbija. Naime, znalo se već neko vrijeme da su američke trupe u Siriji, no, ovo je prvi put da se pokazuju ovako javno, bez imalo skrivanja, a američke zastave koje se vijore na konvoju samo su dodatna potvrda.

Očito je kako SAD ovog puta želi dati do znanja da su prisutni i da ta njihova prisutnost šalje jasnu poruku svim akterima. Američki glasnogovornik oružanih snaga, pukovnik John Dorrian, rekao je kako je ovo “namjerna akcija” koja ima za cilj osigurati poraz DAIŠ-a.

Video snimka konvoja snimljena je u blizini Manbija gdje dolazi do sporadičnih borbi između kurdskih snaga i turske vojske. Iako su obje sukobljene strane službeno saveznici SAD-a, izgleda kako na terenu to malo znači. Nema sumnje da je i ovako eksponirani američki konvoj prošao ovdje kako bi i njima poslao poruku da im cilj ne bi smio biti međusobna borba već ona usmjerena protiv DAIŠ-evih terorista.

Džejš-al-Islam ispalila  nekoliko balističkih raketa na Damask

Grupa Džejš-al-Islam, koju podržava Saudijska Arabija, i koja djeluje u Rif Damasku, tvrdi da je, u reakciji na mjere sirijske vojske, ispalila  nekoliko balisitčkih raketa. Ta grupa je, objavivši video-snimku na You Tubeu, objavila da su te rakete reakcija na napade sirijskih snaga na regije pod okupacijom terorista u naseljima Damska i istočne Gute.

Ali Abdolbaki, šef Zajedničkog štaba Džejš-ol-Islama je na svom twitter profilu iznio spomenute tvrdnje, te objavio slike nekoliko dalekometnih raketa, gdje ih pripadnici te grupe pripremaju za ispaljivanje. Informativni  izvori su objavili da su terorističke jedinice u Istočnoj Guti unijele veliku količinu vojne opreme u regiju Berze u Damasku, namjeravajući izvesti vojne operacije prema Damasku, ali su te operacije završile neuspjehom.

Sirijska vojska je prošlog mejseca počela operacije oslobađanja regija Al-Kabun i Berze, istočno od  Damaska, a koje se nalaze pod okupacijom terorista.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj