SRAMOTA ZBOG STOTINAK METARA: Kako je britanska Kraljevska mornarica greškom ‘izvela invaziju’ na Španiju

Prije 15 godina, jedinica od 30 britanskih marinaca naoružanih do zuba u amfibijskom bojnom brodu “HMS Ocean” iskrcala se na plažu kod španskog grada La Linea, umjesto u Gibraltaru. Gibraltar, koji leži na jugu Pirinejskog poluostrva, predstavlja britansku prekomorsku teritoriju, a graniči se sa španskom opštinom La Linea.

Strateška važnost teritorije koja kontriliše Gibraltarski moreuz, koji spaja Atlantik i Mediteran, bila je uvijek trn u odnosima Londona i Madrida još od 1704. , odnosno 1716. godine kada je Gibraltar i zvanično dodijeljen Britaniji Utrehtskim mirom. Španija je u dva navrata nasilno pokušala da povrati Gibraltar, međutim napori su rezultirali neuspjehom, a 1967. godine referendumom je konačno odlučeno da ova teritorija ostane zavisna od Britanije i svih tridesetak hiljada građana dobilo je britansko državljanstvo.

Reuters, Gibraltar
Foto: Reuters, Gibraltar

Iako su od tada dvije zemlje nastojale da izbjegavaju sukobe oko ove teritorije, 2002. godine je jedan incident ponovo vratio Gibraltar u fokus. Sredinom februara, britanske trupe naoružane automatskim puškama i 66-milimetarskim minobacačima izvele su juriš na plažu kod La Linee, gdje su zauzeli odbrambene položaje, na opšte zaprepaštenje lokalnih ribara. Kada se lokalna policija pojavila, britanski vojnici shvatili su neprijatnu istinu.

Britanski miranci izvodili su vojnu vježbu, ali su se iskrcali na pogrešnu plažu – mislili su da su u Gibraltaru, međutim nekoliko stotina metara proizvelo je umalo tragičnu grešku. Britanska vojska bila je posramljena, ali srećom nikakvih posljedica nije bilo, a španske vlasti prihvatile su britansko izvinjenje i objašnjenje da je u pitanju greška proizašla iz tumačenja mape.

Nije podnesena čak ni zvanična protesna nota.

 

(Global CIR/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj