VJEŽBALI NAPAD NA AMERIČKE BAZE U JAPANU! Sjevernokorejski vođa naredio strateškim snagama da budu na oprezu ‘jer pravi rat može izbiti svaki čas’

‘Sjeverna Koreja izvršila je vježbu napada na američke vojne baze u Japanu sa svojom posljednjom baražom raketa’, objavio je državni medij u Pyongyangu.

Čini se kako se radi o natjecanju između Sjeverne Koreje i SAD-a, budući da je SAD nedavno u Južnu Koreju dopremio antiraketne baterije koje mogu ispaljivati više raketa odjednom, piše Washington Post.

Kim Jong-un prisustvovao je jučerapšnjem lansiranju rakete, ‘paseći oči na tragovima balističkih raketa’, navodi Korean Central News Agency u izjavi koju su analitičari okarakterizirali kao drsku potvrdu nakane zemlje da se protiv neprijatelja bori nuklearnim oružjem.

Ozbiljne prijetnje

‘Ukoliko SAD ili Južna Koreja makar jednom ispale prema teritoriju Sjeverne Koreje, razorit ćemo izvor invazije i provokacije s nuklearnim oružjem’, objavila je KCNA.

Četiri balističke rakete ispaljene u ponedjeljak ujutro lansirane su iz elitne Hwasong divizije čiji je zadatak ‘napasti baze imperijalističkih agresorskih američkih snaga stacioniranih u Japanu’. Kim Jong-un snimljen je nasmijan od uha do uha kako promatra testiranje.

Tri od četiri te rakete letjele su otprilike 600 milja preko Sjeverne Koreje te sletjele u more unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone Oga Peninsula u prefakturi Akita, gdje se nalazi naza japanskih obrambenih snaga. Četvrta je raketa pala tek nešto malo izvan te zone.

Sjeverna Koreja se nije izjasnila o tipu ispaljenih raketa, no analitičari Middlebury instituta u Kaliforniji tvrde kako se radi o raketama produženog ranga, sposobnim za let dug oko 600 milja.

Sjeverna Koreja je već testirala te tipove raketa, stoga poanta jučerašnje vježbe nije vidjeti mogu li letjeti kako treba, već testirati koliko brzo ih se može postaviti i ispaliti.

Pripremaju se kao da je rat iza ugla

‘Oni vježbaju lansiranje nuklearne rakete i pogađanje ciljeva u Japanu kao da se radi o pravom ratu’, rekao je Jeffrey Lewis s instituta Middlebury.

Zbog svega ovoga SAD i Južna Koreja dosta su ozbiljno shvatili ludovanje Kim Jong Un-a, pa su počeli s postavljanjem napredne antiraketne baterije nazvane THAAD, dizajnirane da zaštiti područje je sjevernokorejskih raketa. No, THAAD bi se teško borio protiv četiri sjevernokorejske rakete ispaljene istovremeno, smatraju analitičari.

33-godišnji Kim spreman je za sukob. KCNA je objavila kako je sjevernokorejski vođa naredio strateškim snagama da budu na oprezu ‘jer pravi rat može izbiti svaki čas i treba biti spreman’.

Sjeverna Koreja stalno razvija nuklearni program

Sjeverna Koreja sve više napreduje u sferi nuklearnog programa, a sljedeći im je cilj razvoj interkontinentalne balističke rakete sposobne da dosegne zapadnu obalu SAD-a. Također navode kako su održali pet nuklearnih testova koji su potvrdili kako mogu smanjiti bojevu glavu kako bi ona stala u raketu, piše Washington Post.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak navečer “nepokolebljivu predanost” SAD-a sigurnosti Japana i Južne Koreje, piše u priopćenju Bijele kuće.

‘Predsjednik Trump naglasio je nepokolebljivu predanost SAD-a, glede Japana i Južne Koreje, spram ozbiljne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja’, piše u priopćenju nekoliko sati nakon novog ispaljivanja raketa režima Pjongjanga.

SAD će se suprotstaviti sjevernokorejskim raketama

‘Naglasio je činjenicu da njegova administracija poduzima mjere kako bi još više poboljšala svoj obrambeni kapacitet i suprotstavila se sjevernokorejskim balističkim raketama koristeći ukupan vojni kapacitet SAD-a’, dodaje se u tom dokumentu.

Nakon ispaljivanja četiri sjevernokorejske rakete u ponedjeljak ujutro, predsjednik Trump razgovarao je odvojeno telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom i prijelaznim južnokorejskim predsjednikom Hwang Kyo-Ahnom.

SAD i Japan zatražili su održavanje vanrednog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog posljednjih ispaljenja balističkih projektila koje je izvršila Sjeverna Koreja.

Prema riječima diplomata, sastanak Vijeća sigurnosti UN bit će, najvjerovatnije održan u srijedu, 8. marta, kada se ambasadori vrate iz posjete regionu jezera Čad.

(Global CIR/WP/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj