VUČIĆ 16. MARTA U SARAJEVU! Glavni grad BiH domaćin samita premijera zemalja Zapadnog Balkana

Mini samit premijera zemalja Zapadnog Balkana održat će se 16. marta u Sarajevu. Svoj dolazak najavio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćin Samita biće predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potvrđeno je za N1. Očekuje se prisustvo svih premijera država zemalja Zapadnog Balkana, a razgovori će biti i o turbulentnom političkom periodu kroz koji prolazi trenutno gotovo sve zemlje regije.

Aleksandar Vučić je u Beogradu izjavio da u Sarajevo dolazi jer želi da štiti i čuva interese Srbije na svakom mjestu, te istakao da regiji predstoji turbulentan period.

Zvizdić: Kandidatski status BiH početkom naredne godine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu ambasadoru Egipta u BiH Jaseru El Ataviju da BiH trenutno priprema odgovore na dostavljeni Upitnik Evropske komisije, te da očekuje da će BiH dobiti kandidatski status krajem ove ili početkom naredne godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  danas je  u Sarajevu primio u nastupnu posjetu i nerezidentnog ambasadora Finske u BiH Tima Rajakangasa i upoznao ga o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. Rajakangas je pohvalio napredak BiH na putu evropskih i NATO integracija, te istakao da BiH u Finskoj ima iskrenog prijatelja i partnera.

Zvizdić i Rajakangas su razmijenili mišljenja i o mogućnostima daljeg unapređenja privredne, obrazovne i kulturne saradnje. Rajakangas je rekao da je njegova država spremna da pomogne izgradnji društva u BiH kroz aktivnije uključivanje mladih u demokratske procese.

Sagovornici su se saglasili da postoje velike mogućnosti saradnje kroz razmjenu studenata i profesora, i da je u narednom periodu neophodno razmotriti još veći plasman proizvoda iz BiH na tržište Finske. Zvizdić i Rajakangas su istakli otvorenost za dodatno unaprijeđenje odnosa dvije zemlje

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj