MOGU POSTATI UBICE! Što su pametniji – roboti su i opasniji!

Roboti će uskoro čistiti stanove i kuće, operisati ljude i graditi nebodere, ali bi mogli da postanu i mašine za ubijanje. Kompanije koje se bave zaštitom tvrde da bi roboti, uključujući i one koji su se već pojavili na tržištu, mogli da napadaju ljude, provaljuju u kuće i prave haos u fabrikama.

Već se događalo nekoliko incidenata

Već se dogodilo nekoliko ozbiljnih incidenata, poput onog kada je buduću mladu zgnječio i ubio robot samo dvije sedmice prije vjenčanja, navodi list “San”. Stručnjaci podsjećaju da je “robotizovani top” ubio devet i ranio 14 vojnika tokom vježbe američke vojske 2007. godine.

Naučnici su zabrinuti zbog činjenice koliko je lako hakovati robota i natjerati ga da radi “gadne stvari” ljudima, pa čak i njihovim ljubimcima. Tokom prošlih šest mjeseci testirane su mobilne aplikacije, operativni sistemi robota i druge vrste softvera kako bi bile otkrivene greške kod nekoliko modela koji su već sada na tržištu. Otkriveno je da se nekoliko robota može daljinskim putem hakovati.

Što su pametniji – roboti su i opasniji

Hakovani roboti opasniji su od hakovanih kompjutera, jer dodatak ruku i nogu ili točkova može nanijeti ozbiljnu štetu. Stručnjaci upozoravaju da hakovani robot koji djeluje unutar kuće može da špijunira porodicu putem svojih mikrofona i kamera. Takvi roboti mogli bi čak da povrijede članove porodice i njihove ljubimce naglim, neočekivanim pokretima. Hakovani roboti mogu zaobići bezbjednosne mjere koje im ograničavaju kretnje.

Što su pametniji – roboti su i opasniji, pa bi mogli da izazovu i požar u kuhinji ili da otruju članove porodice tako što bi hrani ili piću dodali otrovne sastojke. Tu je i opasnost od provale, navode bezbjednosne službe. Roboti koji su povezani sa kućnim automatizovanim sistemima mogli bi da otključaju vrata i deaktiviraju alarme.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj