PANIKA ZAVLADALA KANADSKIM GRADOM, INTERNET PUN FOTOGRAFIJA: ‘Iz slavina nam curi ružičasta voda, pa što se ovdje događa?’

Vlasti jednog kanadskog grada ispričale su se stanovnicima zbog toga što su im vodu za piće, zbog tehničkih problema, obojili u ružičasto.

Stanovnici mjesta Onoway u provinciji Alberta, požalili su se gradskom uredu nakon što je kroz njihove slavine tijekom ponedjeljka počela teći ružičasta voda. Gradonačelnik mjesta Onoway, Dale Krasnow, u priopćenju koje je poslao javnosti kazao je kako se stanovnici koji popiju ružičastu vodu ne izlažu opasnostima za zdravlje.

Objasnio je kako je ružičasta boja vode nesretna nuspojava kemijskog tretmana vode kalijevim permanganatom koji se često koristi za neutralizaciju određenih štetnih tvari i otrova, piše BBC.

Ova se kemikalija obično koristi za uklanjanje željeza i sumporovodika iz vode, a gradonačelnik je kazao kako je kemikalija slučajno dospjela u spremnik nakon što se pokvario ventil koji propušta vodu koja prođe kroz filtar za ispiranje.

Kalijev permanganat može izazvati iritaciju kože, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, no u ovom slučaju nije bilo nikakvih informacija o negativnim posljedicamaza zdravlje stanovnika.

‘Ovo nije sok niti ružičasta limunada već uzorak nečeg što izlazi iz slavina u Onowayu’, napisala je Susan na Twitteru uz objavljenu fotografiju ružičaste vode.

Stanovnici mjesta Onoway požalili su se tek na kasno reagiranje njihovih vlasti kojima je trebalo neko vrijeme da se javno oglase i objasne građanima o čemu je riječ umjesto da su odmah reagirali kako građani ne bi dizali paniku.

Voda je bila ružičasta sve do utorka ujutro, dok sva obojena voda nije prošla kroz sustav.

 

(Global CIR/BBC/Agencije/Net.hr)

Komentiraj