DAN NAKON OBRAĆANJA PREDSTAVNICIMA MUP-a: Vladimir Putin otpustio deset generala

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom je dužnosti razriješio deset visokopozicioniranih generala zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zatvorskim službama i Istražnoj komisiji. Ova uredba objavljena je na zvaničnoj internetskoj stranici koja sadrži informacije iz oblasti prava, prenosi Fena.

Osim njih, dužnosti su razriješeni i generali Republike Čuvašija i Autonomne jevrejske regije, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. Nijedan od otpuštenih oficira nije bio istaknut u javnosti, a nisu ni dati razlozi za njihovo otpuštanje.

Objava o otpuštanju je uslijedila dan nakon što se Putin na sastanku obratio članovima Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje je kazao da kandidati za najviše pozicije u agencijama za provedbu reda i zakona moraju ispuniti izuzetno stroge kriterije. On je pozvao predstavnike reda i zakona da jače rade na borbi protiv ekstremizma, nezakonite migracije i smrtonosnih saobraćajnih nesreća, dodavši da gotovo polovina kriminalnih radnji širom Rusije ne bude riješeno.

Ruski predsjednik je zatražio strože zakone kojim bi se sudilo ljudima “iza internetskih stranica koje promoviraju samoubistva”, kazavši da “ti kriminalci… uglavnom ciljaju na tinejdžere i mlade ljude”. Proteklih mjeseci su zvaničnici u Rusiji i Centralnoj Aziji povezali online igre sa samoubistvima tinejdžera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj