‘KAKO BI PODRŽALI CRNOGORSKU BRAĆU I OPOZICIJU’: Srbijanski državljani priznali da su planirali upad u Skupštinu Crne Gore

Srbijanski državljani Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić izjavili su danas u podgoričkom Višem sudu da je plan bio da nakon govora lidera DF-a, na protestima 16. oktobra, probiju kordon i uđu u Skupštinu gdje je trebalo da čekaju dalja naređenja, prenose crnogorski mediji. 

Viši sud je sa njima zaključio sporazume o priznanju krivice, po kojima će odležati po pet mjeseci u zatvoru.

Svi su kazali da im je rečeno da će doći mnogo ljudi iz Srbije, „kako bi podržali crnogorsku braću i opoziciju“.

Vrbovao ih Aleksandar Aleksić na nagovor Mirka Velimirovića koji je kao motiv njihovog odlaska u Crnu Goru naveo da je „tamošnja vlast kriminalna i da opoziciji treba pomoć da se smijeni vlast“.

Uslijedilo je preslušavanje tonskog zapisa saslušanja Slavka Nikića pred beogradskim tužilastvom, u okviru predstavljanja dokaza protiv ovih pet okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije koja je pripremala terorističke napade uoči parlamentarnih izbora.

Oni su se nagodili sa crnogorskim Tužilastvom da odsluže kaznu od pet mjeseci zatvora.Takođe, prikazane su rezervacije i kopije pasoša Eduarda Širokova i Vladimira Popova kojima su oni ulazili i izlazili iz Srbije.

U pritvoru su ostali bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, zatim Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić.

Prije mjesec njima se pridružio i Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, lidera Demokratskog fronta.

Srbijanski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić su 17. februara u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije. Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ranije je najavio da je april rok za podizanje optužnica u ovom predmetu, te da će on biti ispoštovan.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj