MERKEL O ERDOGANU: Neću tolerisati njegove neumjesne izjave!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne mogu biti tolerisane izjave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ona je ocijenila i da nema mjesta prihvatanju izjava i drugih zvaničnika u kojima optužuju Berlin za “nacističku praksu”.

Merkel je u parlamentu rekla da su takvi komentari “tužni i nevjerovatno neumjesni” i da “nisu opravdani”. “Nećemo dozvoliti da žrtve nacista budu trivijalizovane” takvim poređenjima, rekla je njemačka kancelarka.

Erdogan je kritikovao odluku njemačkih gradskih vlasti da otkažu tri skupa u znak podrške referendumu u Turskoj o uvođenju predsjedničkog sistema, na kojima je trebalo da se obrate turski ministri. Erdogan je izjavio da se takva “praksa ne razlikuje od nacističke”.

U Njemačkoj živi oko 1,4 miliona ljudi turskog porijekla koji imaju pravo da glasaju na referendumu.

Čavušoglu otkazao miting u Roterdamu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu otkazao je planirani miting u Roterdamu, gdje je je trebalo da vodi kampanju za referendum o izmjeni Ustava Turske.

Holandska novinska agencija ANP prenijela je sadržaj pisma koji je poslao gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb gradskom savjetu, u kojem se navodi da je vlasnik lokacije na kojem je bio planiran miting povukao dozvolu za održavanje skupa.

Planovi administracije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da vodi kampanju za referendum među velikom dijasporom u Njemačkoj i Holandiji izazvali su negodovanje u obje zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj