SITUACIJA U SIRIJI MIJENJA SE IZ SATA U SAT! Raspoređene dodatne američke snage u pripremi ofanzive na Raku, sukob turske vojske i SAA na sjeveru zemlje

Američka koalicija protiv tzv. Islamske države objavila je u četvrtak da su u Siriji raspoređene dodatne američke snage kako bi se ubrzao poraz DAIŠ-a u njegovu uporištu Raki. Glasnogovornik koalicije pukovnik John Dorrian rekao je da će dodatne snage surađivati s lokalnim partnerima, Sirijskim demokratskim snagama (SDF) i Sirijsko-arapskom koalicijom te da se neće boriti na prvoj liniji. SDF uključuje kurdsku miliciju YPG.

Dodatne snage koje su u Siriju stigle “u nekoliko proteklih dana” sastoje se od mornaričke artiljerije i specijalaca Rangera. “Govorimo o ukupno 400 vojnika koji su ondje privremeno”, rekao je Dorrian dodajući da su se priključili već postojećem američkom kontigentu u Siriji od 500 vojnika.

DAIŠ je u defanzivi na svim frontovima. Satelitski snimci njihove tzv. prijestonice Raka pokazaju da je teroristička grupa počela pripreme za odbranu grada. Pojedine ulice prekrivene su limovima kako dronovi za izviđanje ne bi  mogli da prate kretanje boraca DAIŠ-a niti otkrivanje njihovih borbenih vozila. Limovi su postavljeni nakon decembra kada je nastala prethodna fotografija iz Rake (lijevo).

Posljednjih nedjelja Kurdi ostvaruju ogromni napredak u okolini Rake polahko okružujući grad, što najviše smeta režimu u Ankari budući da je sve izvjesnije kako će Erdoganova politika u Siriji doživjeti totalni krah jer SAD neće odustati od partnerstva sa Kurdima i podržat će ih u napadu na Raku. Sa druge strane, još jedan od alarma za uzbunu u Erdoganovom režimu zvoni u sjevernoj pokrajini Halep gdje je došlo do zbližavanja kurdskih i sirijskih snaga, pa čak i do predaje nekoliko naselja iz ruku kurdskih boraca sirijskoj armiji.

Upravo ta naselja zapadno od Manbija od sinoć su pod žestokom vatrom sa turske strane, gdje je poginulo najmanje 8 sirijskih vojnika. Prema posljednjim informacijama sa terena turske snage su napale straže u naseljima  Jubb Al-Himr, Bouhej, Al-Boghaz, i  Korkoyok

No automatic alt text available.

Sa druge strane, Sirijska arapska armija nstavlja da osvaja naselja na istoku provincije Halep napredujući obalom jezera Al Asad na rijeci Eufrat. Linije odbrane DAIŠ-a kao da više ne postoje istočno od Halepa i SAA napreduje gotovo bez većeg otpora. Sirijske oružane  trupe stigle su pred kapije vojne baze Jarah istočno od grada Deir Hafer. Umjesto direktnog napada na veliko uporište DAIŠ-a izgleda da SAA ide na njegovo opkoljavanje.

Pripadnici sirijske vojske potisnuli su militante DAIŠ-a sa teritorije vojnog aerodroma Kašiš istočno od grada Halepa, saopštio je izvor Sputnjiku sa lica mjesta. Aerodrom Kašiš se nalazi na oko pet kilometara od grada Deir Hafer. On je bio zauzet prije tri godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj