SUD U HAAGU ODBIO ZAHTJEV ZA REVIZIJOM PRESUDE! Nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela BiH, ovo su prve reakcije bh. zvaničnika!

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je danas zahtjev koji je Bosna i Hercegovina predala po pitanju revizije tužbe protiv Srbije.

– Sud je zaprimio pismena mišljenja svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja su dostavljena Haagu. Nakon što je pažljivo razmotren kompletan materijal koji je dostavljen Međunarodnom sudu u Haagu, u vezi sa zahtjevom za reviziju presude donijete 26. februara 2007. godine, odlučeno je kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime države Bosne i Hercegovine – rečeno je za Avaz.ba u Međunardnom sudu pravde u Haagu.

– U ovom slučaju, Sud ne može ništa poduzeti glede dokumenta koji smo primili pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u slučaju Bosna i Hercegovina protiv Srbije”. Aplikacija koja je predata nije potpuna, legitimna i kao takva nije mogla pravnim kanalima biti procesuirana – navodi se.

Vanredne press konferencije zakazali Ivanić, Crnadak i Izetbegović

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije, vanredne press konferencije sazvali su Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Igor Crnadak.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak održat će danas u Banjoj Luci vanrednu konferenciju za novinare. Obraćanje medijima najavljeno je u 16 sati, u Ivanićevom kabinetu.

U 17 sati, u zgradi Predsjeništva Bosne i Hercegovine, vanrednu press konferenciju održat će član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čović: Oslabili smo ugled države BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je odgovor pisma Međunarodnog suda u Hagu u kojem je odbačen zahtjev BiH za revizijom presude protiv Srbije dobio u toku sastanka s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

– On je takav kakav jeste. Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcionira. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji – rekao je Čović.

Cvijanović i Novalić u Banjoj Luci o reviziji presude

Sudske presude ne kometiram, rekao je danas premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na pitanje novinara u Banjoj Luci o informacijama da Međunarodni sud pravde u Haagu nije prihvatio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je također na isto pitanje ogovorila da je Sud u Haagu dao obrazloženje, da nije proslijeđen usaglašeni zahtjev institucija BiH za reviziju presude.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

Komšić: Pokazalo se tačnim – bilo je riječi o politici, a ne pravdi

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je za Avaz.ba da je Međunarodni sud pravde u Haagu, odbijajući zahtjev za reviziju presude, očigledno izabrao oportunističku poziciju.

– Tome je svakako doprinijelo i stalno slanje raznih pisama iz BiH. Čini mi se da su u sudu “jedva dočekali” tako nešto jer je to skinulo odgovornost sa Suda da donese odluku. Na žalost, bezbroj puta sam ponovio, a pokazuje se tačnim, prvenstveno je riječ o politici a ne o pravu i pravdi – kazao je Komšić.

Radončić: Srbi ne trebaju likovati i moraju priznati genocid, a Izetbegović da narodu objasni svoju lošu procjenu

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić u Mostaru je odgovarao na novinarska pitanja nakon informacije da je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

– Kao Bošnjak, ja sam, uistinu, tužan da je takav odgovor došao. Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje. Ukoliko su bili protiv revizije, time su praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen i ja ih pozivam da priznaju genocid, te da Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su već branili presudu – kazao je Radončić, te dodao:

– Što se tiče gospodina Izetbegovića, koji nas je na onom čuvenom skupu 50 odgovornih ličnosti uvjeravao da ima sve pravne argumente, bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji – kazao je Radončić.

 

(Global CIR/Agencije/Avaz)

 

Komentiraj