TURSKA ZAGLIBILA U SIRIJI PA SE OKOMILA NA WASHINGTON! Kurdi ne smiju ući u Raku: SAD planiraju odabrati terorističke organizacije pored Turske u borbi brotiv DAIŠ-a!

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je danas da SAD rizikuje da ugrozi odnose sa Turskom ukoliko Kurdi budu uključeni u borbu za preuzimanje sirijskog grada Rake, koji se smatra “prijestonicom” DAIŠ-a.

Kako AP prenosi, Turska i SAD nalaze se u žestokom sporenju oko planova koje SAD ima za oslobođenje Rake, u odnosu na prijedlog Turske da sa svojom vojskom i snagama saveznika iznesu borbu. Jildirim navodi da Turska neće biti dio nijedne operacije koja uključuje sirijske kurdske snage.

On je izjavio da “Ukoliko SAD planiraju odabrati terorističke organizacije ispred Turske u borbi brotiv DAIŠ-a, to će biti njihova lična odluka”, rekao je Jildrim, dodajući da Turska na to neće pristati. Koalicija predvođena SAD danas je saopštila da je prebacila još pripadnika američkih vojnih snaga u Siriju u namjeri da ubrza poraz DAIŠ-a u Raki.

U pitanju je oko 400 vojnika koji će u Siriji boraviti određen period, precizirao je portparol koalicije, pukovnik američkog vazduhoplovstva Džon Dorijan. Prema njegovim riječima, vojnici će sarađivati sa lokalnim saveznicima u Siriji, odnosno Sirijskim demokratskim snagama i Sirijskom arapskom koalicijom. Riječ je o članovima artiljerijske jedinice mornarice i vojnih rendžera, koji su u Siriju pristigli u posljednjih nekoliko dana, prenio je Rojters. U Siriji se već nalazi 500 američkih vojnika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj