EU OD BRITANACA TRAŽI 60 MILIJARDI EURA! May: Nema šanse da pošaljemo taj novac u Bruxelles

Theresa May je izjavila kako će se boriti protiv troškova spram Evropske unije, u iznosu od 52 milijarde funti, piše Daily Mail. Britanska premijerka upozorila je evropske lidere da britanski narod nije glasao za izlazak iz EU-a samo kako bi nastavio slati velike količine novaca u Bruxelles.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson složio se s premijerkom po pitanju daljnjih plaćanja Ujedinjenog Kraljevstva prema Uniji te je nadodao da svi trebaju razumjeti poziciju Ujedinjenog Kraljevstva i suočiti se s realnošću. Do novih tenzija je došlo nakon što su predstavnici nekolicine članica EU-a izjavili da – ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo želi novi početak trgovinske razmjene – prvo mora platiti račun izlaska od 52 milijarde funti (skoro 60 milijardi eura).

Obveze prema Uniji

Pregovarači Evropske unije tvrde da će se Ujedinjeno kraljevstvo držati odgovornim za sve obaveze koje su potpisali kao zemlja članica EU-a, čak i nakon izlaska iz Unije, dok pravni savjetnici britanske vlade upućuju na to da ne postoji zakon ili sporazum koji bi natjerao Britaniju da plati račun od 52 milijarde funti.

Od Britanije se očekuje da će se braniti s pristupom da ne postoje pravne osnove, niti u evropskom, niti međunarodnom pravu, za nastavak uplata prema Uniji. Takva odluka postavlja temelje za rani sukob između pregovaračkog tima Evropske komisije predvođene Michelom Barnierom, koji je jasno naglasio da početni fokus pregovora moraju biti očigledni dugovi Britanije.

Iz Britanije financijski centar se prebacuje u Irsku

Kada potpišete ugovor, onda se obvezujete na participaciju i očito na način prema kojem će se određena suma novaca odrediti. Ovaj problem se mora riješiti i bit će riješen“, kazao je.

U svome obraćanju Barnier je upozorio da  velik broj financijskih institucija i banaka planira odluku o djelomičnom ili potpunom prelasku njihovih podružnica iz Londona, s Irskom kao mogućom novom destinacijom. “Irska će se pošteno natjecati i ja sam apsolutno uvjeren da će osvojiti veliku većinu poslova“, nadodao je Barnier.

Takve poruke dolaze nakon što je danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen tvrdio da bi moglo i do 15 godina moglo proći prije nego što Britanija ostvari trgovinski sporazum, na što je britanska premijerka May odgovorila da Članak 50 nalaže da proces razdruživanja traje dvije, a ne 15 godina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj