LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Radnička fronta i Nova ljevica zajedno izlaze na izbore u Zagrebu

Radnička fronta i Nova ljevica najavile su u petak zajednički izlazak na izbore u Zagrebu na svim razinama – od Gradske skupštine preko gradskih četvrti pa do mjesnih odbora te su izrazili uvjerenje da će time glasači u Zagrebu imati priliku glasati za “jednu stvarno lijevu opciju koja se neće bojati zauzeti za svoje ideje – od pitanja radničkih prava, privatizacije, javnog interesa pa do svjetonazorskih stavova”

Član Radničke fronte Mate Kapović na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine najavio je da će Radnička fronta samostalno na izbore izaći i u Zagrebačkoj županiji i u Samoboru. Postoji, kaže, mogućnost koaliranja s još nekim srodnim opcijama, no detalje nije želio iznositi. Nemaju, istaknuo je, niti svog kandidata za gradonačelnika, no vjerojatno će podržati nekog od postojećih.

Iako, istaknuo je Kapović, glasači lokalne izbore često zanemaruju jer nisu dovoljno “atraktivni”, ustvrdio je da nema sumnje da su oni daleko od beznačajnih i nebitnih te da je Zagreb tu dobar primjer. Naveo je slučaj Cvjetnog trga i prenamjene Varšavske ulice i dijela Cvjetnog, pri čemu je, tvrdi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pogodovao Tomislavu Horvatinčiću te se radi interesa kapitala trošio javni novac na devastaciju. “Iako je puno Zagrepčana bilo protiv, ništa se nije dogodilo i napravilo se onako kako su Bandić i Horvatinčić planirali”, dodao je.

Vezano za primjer gradnje crkve na Savici, čemu se protivilo 77 posto stanovnika Savice, rekao je da je sada problem riješen zbog nadolazećih lokalnih izbora. “Unatoč postojanju instituta kao što su lokalni referendumi i građanski zborovi, zbog nevoljkosti političkih nomenklatura da narušavaju postojeću situaciju i ugroze svoje privilegije, do njih rijetko dolazi. Radnička fronta zalaže se da, kada je toliko stanovnika protiv nečega, ne može se unatoč tome nastaviti raditi”, istaknuo je.

Kapović je kao jedan od ključnih problema u Zagrebu naveo “dugogodišnju vlast i klijentelističku mrežu Milana Bandića“, te ustvrdio da je Zagreb grad u kojem se svi javni radovi, nabavke, natječaji i slično ne mogu provesti bez da je u pozadini neki koruptivni dogovor i da se posao nekome namjesti.

 

(Global CIR/tportal)

Komentiraj