NATENJAHU SE POŽALIO PUTINU NA DREVNE PERZIJSKE PLANOVE O UNIŠTENJU JEVREJA! Putin odgovorio: ‘To su stari mitovi – fokusirajte se na moderna vremena’

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovorao je jučer u Moskvi s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a u fokusu diskusija je, kako se očekivalo, bila situacija u Siriji, kao i izraelska zabrinutost zbog prisustva iranskih snaga i njihovih saveznika u toj zemlji.

Netanjahu je pohvalio ulogu Rusije u borbi protiv terorističke organizacije DAIŠ i drugih radikalnih ekstremista u Siriji. On je istovremeno upozorio na opasnost koju predstavljaju radikalne šiitske organizacije, što je očita aluzija na libanski Hezbollah protiv koga je Izrael ratovao više od mjesec dana u ljeto 2006. godine.

– Jedna od stvari protiv koje se zajedno borimo je radikalni islamski terorizam. Naravno, tokom prošle godine, postignut je značajan napredak u borbi protiv radikalnog suni islamskog terorizma koji predvodi DAIŠ i Al Kaida – rekao je Netanjahu, koristeći arapski akronim za tzv. ‘Islamsku državu’.

On je ocijenio da je “Rusija dala vrlo važan doprinos”. “Prirodno, mi ne želimo da taj terorizam bude zamijenjen radikalnim šiitskim islamskim terorizmom koji predvodi Iran…Radikalni šiitski islam prijeti nama ništa manje nego regionu i miru u svijetu i ja znam da smo mi partneri u želji da spriječimo svaku vrstu pobjede radikalnog islama bilo koje sorte”, rekao je Netanjahu.

Putin: Ne treba govoriti o mitovima starim 2,5 hiljade godina – fokusirajte se  na moderna vremena

Susret izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ruskog lidera Vladimira Putina obilježila je Netanjahuova optužba na račun Irana da  “želi uništiti Jevreje” i Putinove primjedba  ne treba govoriti o ‘mitovima starim 2.500 godina’.

Dvojica državnika razgovarala su o Iranu, a izraelski premijer ispričao Putinu legendu prema kojoj u iranski preci htjeli da istrjebe jevrejski narod. Putin mu je na to odgovorio da bi bilo bolje da se fokusira na moderna vremena, a ne na drevne mitove.

Danas nasljednik Persije – Iran ponovno želi da uništi zemlju Jevreja – rekao je Netanjahu tokom razgovora u Moskvi. Putin mu je poručio da su se vremena promijenila od petog vijeka prije nove ere.

Peskov: Moskva nije dopustila Izraelu da napada Hezbollah, o tome se nije razgovaralo

Rusija je stala uz Iran i Hezbollah te im pomogla u podršci sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, ali je u isto vrijeme održala dobre veze s Izraelom. Te dvije zemlje sarađuju kako bi spriječile svaki mogući incident između svojih vojnih snaga u Siriji.

Netnjahuovoj posjeti Moskvi prethodio je sastanak s predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Bijeloj kući u februaru. Uoči razgovora s Putinom, Netanjahu je najavio da će naglasiti protivljenje Izraela vojnom prisustvu Irana u Siriji na osnovu svakog mogućeg dogovora o okončanju sukoba koji bjesni u toj susjednoj zemlji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je pre sastanka Putina i Netanjahua novinski izvještaj da je Moskva navodno dopustila Izraelu da napada libanski pokret orpora iz sirijskog vazdušnog prostora. “Ne mogu da komentarišem tu informaciju. To nema veze s realnošću”, rekao je Peskov, kako prenosi TASS.

On je dodao da se o toj temi nije diskutovalo. “Nema razgovora o tome”, rekao je Peskov na dan posjete Netanjahua Moskvi.

Katarska TV stanica Al Jazeera je ranije izvjestila, pozivajući se na izvore bliske izraelskom premijeru, da će Moskva navodno dopustiti Izraelu da se bori protiv Hezbollaha iz sirijskog vazdušnog prostora.

Izrael smatra libanski pokret otpora, koji uživa podršku Irana i koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsjednika, jednim od svojih najvećih neprijatelja. Izraelska vojska je u ljeto 2006. godine više od mjesec dana ratovala protiv gerilaca Hezbollaha. Izraelske vazduhoplovne snage su tokom sukoba koji bjesni u susjednoj Siriji napadale konvoje oružja navodno namijenjene Hezbollahu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj