NJEMAČKI SUD ODLUČIO: Interni turski sukobi se ne mogu rješavati u Njemačkoj, naša ustavna prava ne vrijede za turske političare!

Turski vladini dužnosnici ne mogu se pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa, presudio je u petak njemački ustavni sud. Odluka je objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi potpore referendumu 16. aprila kojim bi turski predsjednik Tayyip Erdogan trebao dobiti široke ovlasti.

Turski dužnosnici moraju poštovati njemačke zakone

Glasnogovornik njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela rekao je da nije ni očekivao da će presuda promijeniti vladino stajalište o javnim nastupima turskih ministara, koje su obično pozivale privatne organizacije.

No, naglasio je da je Njemačka jasno dala do znanja da očekuje da turski dužnosnici poštuju njemačke zakone i pravila pristojnog ponašanja. Presuda je donesena u predmetu koji je pokrenuo jedan njemački državljanin protiv nastupa turskog premijera Binalija Yildirima 18. februara u Oberhausenu.

Zabranjeni govori zbog sigurnosnih razloga

Govore drugih turskih dužnosnika, uključujući ministre pravosuđa i gospodarstva, u drugim njemačkim gradovima nakon toga su zabranile mjesne vlasti pozivajući se na sigurnosne razloge, što je izazvalo oštre kritike Turske.

Erdogan je zabrane ocijenio “fašističkim” taktikama korištenim u nacizmu. Sud je odbacio tužbu, tvrdeći da prava građana nisu bila prekršena. No, zaključio je da se turski predsjednik i drugi dužnosnici ne mogu pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u Njemačku ili kao opravdanje za svoje govore.

Gotovo 83 posto Nijemaca smatra da se turskim političarima ne bi smjelo dopustiti da vode kampanju za referendum u Njemačkoj, a samo ih 15 posto to drži prihvatljivim, pokazalo je ispitivanje provedeno za ZDF.

Interni turski sukobi se ne mogu rješavati u Njemačkoj

Martin Schulz, kandidat socijaldemokrata za kancelara, rekao je za Bild da je Erdogan kao predsjednik savezničke zemlje dobrodošao u posjet Njemačkoj, ali i da se interni turski sukobi ne bi trebali voditi u Njemačkoj.

“Kada nas turski vladini dužnosnici optužuju za nacističke taktike, prelaze crvenu liniju”, rekao je. “Tada kancelar mora reći ‘Dosta'”.

Turska još nije službeno zatražila dozvolu za mogući Erdoganov posjet Njemačkoj. U Njemačkoj živi 1,5 milijuna Turaka koji imaju prava glasa na referendumu 16. aprila.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj