ZATVORENA VRATA EVROPE! Čavušoglu nije poželjan u Holandiji

Holandski ministar spoljnih poslova Bert Koenders jasno je dao do znanja da dolazak njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua radi učestvovanja na skupu podrške referendumu o proširenju ovlaštenja turskog predsjednika nije poželjan.

“Holandija garantuje za javni red i za bezbjednost holandskih građana i niko drugi. Zato Holandija ne želi da se ta posjeta dogodi“, istakao je Koenders.

Čavušoglu je najavio da će u subotu učestvovati na skupu u Roterdamu kako bi podržao referendum o proširenju predsjedničkih ovlaštenja, koje zagovara sadašnji predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

“Nećemo učestvovati u posjeti funkcionera turske vlade koji želi da vodi političku kampanju za referendum. Zato, nećemo sarađivati. Nećemo odobriti nijednu uobičajenu mogućnost koja postoji za ministarsku posjetu”, dodao je holandski ministar, rekavši da je nešto ranije razgovarao telefonom s turskim ministrom.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb je još u srijedu objavio da je skup otkazan, rekavši da vlasnik dvorane u kojoj se skup trebao održati nije više dostupan

Turski referendum će se održati 16. aprila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj