BERNIE SANDERS ZA GUARDIAN: Trump namjerno laže kako bi se na kraju pokazao spasiteljem nacije

Bernie Sanders je u intervjuu za The Guardian pojasnio svoje stavove o Donaldu Trumpu, kojeg već izvjesno vrijeme naziva patološkim lašcem.  “Trump laže cijelo vrijeme i mislim kako to nije slučajno, za to postoji razlog. Laže kako bi potkopao temelje američke demokracije”, kazao je Sanders.

Kaže kako Trump svjesno i namjerno laže

Optužio je Trumpa za stvoranje strategije u kojoj svjesno laže kako bi ugrozio integritet javnih institucija, od mainstream medija, sudaca, pa sve do samog izbornog procesa. Sanders tvrdi da se tom strategijem želi prikazati spasiteljem nacije.

“Tako bi jedina osoba u Americi kojoj je stalo do američkog naroda, koja govori istinu, koja razumije kako stvari stoje, bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – Donald Trump,” kaže Sanders u intervjuu za Guardian.

Trumpov problematičan odnos s istinom i činjenicama postao je jedna od glavnih karakteristika njegovog mandata. Predsjednik se kroz svoje govore brani od svih takozvanih ‘alternativnih’ činjenica koje mediji o njemu iznose, a brani se na način da napada druge.

Tako je suca koji je blokirao njegovu prvu zabranu ulaska u SAD za građane 7 većinski muslimanskih zemalja, nazvao tek ‘takozvanim sucem’. Obamu je optužio da ga prisluškuje, a da pritom nije ponudio nikakve dokaze o tome, a tvrdio je i kako je čak pet milijuna glasača glasalo ilegalno na izborima u studenom.

Zadovoljan je jer već vidi otpor

Bernie Sanders tvrdi kako sve te laži imaju svoju svrhu, a kako bi to dokazao, usporedio je Trumpa s Georgeom W. Bushem.

“George Bush bio je jako konzervativan predsjednik, suprotstavljao sam mu se svakog dana, ali on nije išao van američkih političkih vrijednosti,” kaže Sanders kako bi pojasnio svoju teoriju o Trumpu.

Rekao je i kako je zadovoljan jer već vidi dokaze o otporu koji pružaju mladi aktivisti:

“Možete vidjeti jako aktivan progresivni pokret. Naša revolucija, grupa koja je nastala iz moje kampanje, kao i druge grupe poput spontano nastalog Ženskog marša, svi su oni indikacija spremnosti američkog naroda da se bori za našu demokraciju.”

Čudne su mu riječi hvale za Putina

Rekao je kako je Trumpov krajnji cilj da bude vođa zemlje koja je značajno skrenula k autoritarijanstvu. Dodao je kako je jedini način odupiranja Trumpu organiziranje velikog pokreta ljudi, a rekao je i kako se vide takve naznake u američkom društvu.

Komentirao je i navode o ruskom uplitanju u američke izbore. “Rusija je pokušala odigrati veliku ulogu, mislim uspješno, kako bi utjecala na naše izbore. To je neprihvatljivo.”

Rekao je i kako američka javnost mora znati kakav utjecaj ruski oligarsi imaju na Trumpa te je dodao da mu je čudno da kritizira Meksiko i Australiju, dok za Putina ima samo riječi hvale.

 

 

(Global CIR/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj