HOLANDIJA ZABRANILA SLIJETANJE AVIONU U KOJEM SE NALAZIO ČAVUŠOGLU! Erdogan: ‘To su ostaci nacista, to su fašisti’

Holandske vlasti zabranila su danas da avion u kojem se nalazio šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu sleti na aerodrom u Rotterdam. Učinjeno je to zbog sigurnosnih razloga, a procjena je donijeta nakon različitih stavova oko predstojećeg referenduma u Turskoj.

Zabranili kampanju

Cavusoglu iz izjavio da će otputovati u Holandiju ove subote iako su tamošnje vlasti već izdale službenu zabranu vođenja promotivne kampanje za referendum od kojeg se očekuje podrška za ustavne promjene koje će dati još veće ovlasti predsjedniku.

Ministar vanjskih poslova izjavio je da su Turci koji žive u Holandiji taoci tamošnjih vlasti zbog njezinih stavova prema političkim skupovima i govorima.

Odgovor Turske

Naime, i u Holandiji  je, kao i u mnogim drugim zemljama, turskim čelnicima zabranjeno voditi kampanju kojom pokušavaju među iseljenicima zadobiti potporu za stav vladajuće stranke na travanjskom referendumu.

Zbog ove zabrane slijetanja u Rotterdam Cavusoglu je već kao mogući odgovor najavio ekonomske i političke sankcije Turske prema Holandiji . ‘Turske vlasti zaprijetile su javno sankcijama. To čini nemogućom potragu za razumnim rješenjem’, objavila je nizozemska vlada u priopćenju.

‘Odsad nadalje, vidjet ćemo kako će vaši svioni slijetati u Tursku’, uzvratio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa skupa u Istanbulu, objavila je agencija Anadolija. ‘Naravno, govorim o diplomatima, ne o putovanjima građana’, dodao je. ‘Oni ne znaju ni što je politika, niti što je međunaroda diplomacija’, kazao je Erdogan. ‘To su ostaci nacista, to su fašisti’.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj