(VIDEO) EVROPA NA RASKRSNICI! Le Pen, Merkel, Hollande: Čiju viziju Evrope vi podržavate?

Čak i ljudima koji površno prate dešavanja na evropskoj i svjetskoj političkoj sceni jasno je da se u zadnjih nekoliko godina dešava oštra polarizacija političkih subjekata i cijelih državnih sistema.

Evropska unija, nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, te odluke britanskog stanovništva da podrži istupanje Ujedinjenog kraljevstva iz unije, našla u procjepu između desnih populista koji zagovaraju dalju dezintegraciju Evrope i liberalnih socijalista te stranaka lijevog centra koje još uvijek vjeruju da je san o ujedinjenom starom kontinentu ostvariv.

I jedni i drugi se trude ubijediti Evropljane da je upravo njihov model put u bolju budućnost kontinenta, a sljedeći video u kojem svoje stavove izlažu francuska političarka Marine Le Pen, francuski predsjednik Francios Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel u potpunosti oslikava današnju dramu Evrope.

Kako riješiti migrantsku krizu, krizu ekonomije i zajedničke valute, te na koji način dodatno ujediniti ili razjediniti Evropu temeljne su stvari oko kojih se danas vode debate u Evropi uoči nadolazeći izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

O tome čiju viziju Evrope podržavate Vi možete nam kazati u komentarima ispod članka.

 

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. zivjela tetka Merkel !

    Reply

Komentiraj