KAKO LETJETI KAO ŠPIJUN: Procurili CIA-ini savjeti o putovanjima!

U hrpi povjerljivih dokumenata američkih bezbjednosnih službi koje je nedavno objavio Vikiliks, nalazi se i onaj koji sadrži savjete američkim špijunima u vezi s putovanjem u inostranstvo. Neki od njih su specifični i mogu se odnositi samo na pripadnike obavještajnih službi, dok drugi sadrže uopštene savjete koje može da iskoristi i običan poslovni čovjek. 

Prvi univerzalni savjet koji zapada za oko nalaže putniku da obavijesti svoju banku ukoliko planira da koristi kreditnu karticu u Njemačkoj. Nakon njega slijedi preporuka da se putuje Lufthanzom zbog beslpatnog pića koje na svojim letovima ta kompanija služi.

Na mogućnost da se putuje američkim Unite Airlinesom, dokument odgovara izjavom saučešća. Vrlo nepatriotski. Tu je i podsjećanje špijunu da ne ostavlja elektronske naprave iza sebe u praznoj sobi, što dovodi u pitanje nivo obučenosti agenta kome je takav savjet neophodan.

Za Amerikance koji idu u Evropu, tu je napomena da većina prodavnica na starom kontinentu nedjeljom ne radi. Zato su tu restorani koji će svakako biti otvoreni. Ne preporučuju se oni na benzinskim pumpama, doduše.

Reuters, Zastava CIA
Foto: Reuters, Zastava CIA

Na kraju dokumenta, putnicima se savjetuje da nakon uspješno završenog posla, bilo da se radi o kupoprodajnom ugovoru, ili podrivanju neprijateljske obavještajne akcije, sebe nagrade kupovinom na free shopu.

Ovo je drugi CIA memorandum tog tipa koji je procurio u javnost, nakon što je decembra 2014. godine Vikiliks objavio dokument o prolasku kroz aerodromsku kontrolu bez posezanja za službenom legitimacijom. Tu je bilo pregršt savieta o uspiešnom izbiegavanju carinika. Oni, kako se navodi, izdvajaju putnike koji pokazuju znake nervoze, poput drhtanja ruku i pojačanog znojenja, ubrzanog daha, crvenog lica, kao i one koji izbiegavaju neposredan kontakt očima. Ipak, procedure se razlikuju od aerodroma do aerodroma.

U Budimpešti, carinici nadgledaju putnike preko sigurnosnih kamera i lažnih ogledala poput onih u policijskim stanicama. Na Mauricijusu, putnici se prate i nakon preuzimanja prtljaga. U Obali Slonovače, sumnju izaziva promjena reda za čekanje, u Tokiju proučavanje carinskih propisa, a u Tel Avivu usamljeno kretanje s malim prtljagom.

Ako ni na koji drugi način ne privlačite pažnju, CIA vam savjetuje da izbjegavate i upotrebu poštapalica u govoru, da ne grickate usne, ne sređujete odjeću u pokretu, ali ni da ne dajete previše iscrpne odgovore. Obični putnici koji prekrše ova pravila neće biti ni u kakvoj opasnosti, osim dužeg zadržavanja na carini zbog kojeg će možda propustiti let.

 

 

(Global CIR/Economist/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj