TENZIJE SE NASTAVLJAJU! U Istanbulu i Roterdamu incidenti kod konzulata, uhapšeno 12 osoba, u sukob se uključila i Danska!

Jedan muškarac popeo se danas na krov holandskog konzulata u Istanbulu i zastavu Holandije zamijenio zastavom Turske, dok je policija u Roterdamu saopštila da je uhapsila 12 demonstranata ispred konzulata Turske zbog nasilja.

Na televizijskom snimku prikazan je muškarac kako stoji na krovu zgrade konzulata Holandije u Turskoj i uzvikuje “Alahu akbar” (Bog je veliki), a mala grupa muškaraca ispred konzulata mahala je turskim zastavama, uzvikujući “Prokleta Holandija” i “Rasistička Holandija”.

Incident se dogodio jutros u jeku pojačanih tenzija između Turske i Holandije, dva NATO saveznika, pošto su holandske vlasti spriječile da se dvoje turskih ministra obrate državljanima Turske na skupovima u Holandiji organizovanim u okviru kampanje za predstojeći referendum o promjenama turskog ustava. Privatna turska agencija Dogan javila je da je konzulat vratio holandsku zastavu, a muškarac koji ju je zamjenio s turskom zastavom još nije identifikovan.

Rute: Nikada ne poslujemo pod ucjenama

Portparolka policije u Roterdamu Patricija Vesels rekla je da je 12 demonstranata uhapšeno zbog nasilja i remećenja javnog reda. Učesnici protesta u Roterdamu gađali su jutros flašama i kamenicama policiju, koja je uzvratila vodenim topovima, a u nasilju je povrijeđeno sedam osoba, navela je Vesels.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je bio prinuđen da spriječi turske ministre da stignu u Holandiju u namjeri da učestvuju u kampanji među državljanima Turske jer je, kako je naveo, Ankara njegovoj vladi zaprjetila sankcijama. “Nikada ne poslujemo pod ucjenama”, rekao je Rute, ali je takođe izrazio želju za popravljanje odnosa s Turskom.

Holandska vlada povukla je u subotu dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova koji je najavio da će doći u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlaštenja šefu države. Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog “rizika za javni red i bezbjednost” nastalih povodom najavljene posjete Čavušoglua. Diplomatski sukob dvije zemlje odvija se nekoliko dana prije holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antimuslimanski orijentisanog političara Gerta Vildersa.

Danska uskratila gostoprimstvo turskom premijeru

Premijer Danske Lars Leke Rasmussen zamolio je turskog premijera Binalija Yildirima da odloži planiranu posjetu zbog “tenzija” između Turske i Holandije. “Danski javni servis DR javio je da Yildirim planira da dođe u Holandiju 20. marta, ali je Rasmussen saopštio da ta posjeta ne može da bude organizovana u svjetlu “trenutnog turskog napada na Holandiju”.

“U normalnim okolnostima, bilo bi nam zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu turskom premijeru”, rekao je Rasmussen, dodajući da je danska vlada “veoma zabrinuta” zbog političkih događaja u Turskoj. Nije saopšteno do kada će posjeta Yildirima biti odložena.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj