TRUMP KREĆE U RAT PROTIV MOĆNE FARMACEUTSKE INDUSTRIJE! ‘Radim na novom sistemu u kojem će cijene lijekova pasti!’

Nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, američki predsjednik Donald Trumo krenuo je u novu ofanzivu, ovaj puta protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

“Radim na novom sistemu u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru. AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekova “eksplodirale” te se farmaceutska industrija našla u središtu brojnih kontroverzi.

Ključan čovjek blizak farmaceutima

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje nedorečeni, no čini se da će središnju ulogu u tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Evropljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4819 dolara). Uzbuna u SAD-u se nedavno posebice digla zbog porasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Skupi lijekovi u SAD

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, no stručnjaci upozoravaju da to neće biti lahko, ponajprije zbog vrlo složenog sistema određivanja cijena lijekova. U SAD-u lijekovi često koštaju dva i pol puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome te rijetke bolesti  i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije evropske zemlje u SAD-u ne postoji središnja javna institucija s ovlastima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijama. Američko tržište se sastoji od više sistema za različitu populaciju, svaki sa svojim posebnim pravilima. Većina Amerikanaca osigurana je preko svojih poslodavaca čija osiguravajuća društva s farmaceutskim tvrtkama sama pregovaraju o cijenama lijekova za svoje osiguranike.

Pregovori o cijeni lijekova

Medicaid je javni zdravstveni program za građane s nižim primanjima koji preko posrednika na saveznoj ili državnoj razini pregovara o cijenama lijekova. Tu je i Medicare, javni zdravstveni program za starije koji angažira privatne tvrtke da s farmaceutskom industrijom pregovara o cijenama lijekova. Uprava za veterane je javni sistem zdravstvenog osiguranja za sve pripadnike oružanih snaga i najbliži je modelu koji, kada se radi o cijenama lijekova, postoji u Evropi.

Ed Schoonveld, konsultant za prodaju i marketing, pojašnjava da proizvođač određuje cijene i tada o njima pregovara s osiguravateljima koji uobičajeno dobiju popust koji se javno ne objavljuje. Osiguravatelji imaju manje šanse u pregovaranju kada određeni lijek nema alternativu.

Kada se očekuje konkretan rezultat?

Joshua Sharfstein, profesor na školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko se želi učiniti neki znakovitiji napredak. “Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti”, kazao je Sharfstein.

“Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcionira samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo”, zaključio je Sarfstein.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj