NA STOTU GODIŠNJICU REVOLUCIJE: Crkva zatražila da se tijelo Vladimira Iljiča Lenjina ukloni sa Crvenog trga u Moskvi

Ruska pravoslavna zagranična crkva zatražila je da se tijelo Vladimira Iljiča Lenjina ukloni sa Crvenog trga u Moskvi, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom 100 godina od revolucionarnih dešavanja u Rusiji.

“Uklanjanje ostataka jednog od najvećeg mučitelja 20. vijeka i rušenje njegovih spomenika moglo bi da bude jedan od simbola pomirenja ruskog naroda”, navodi se u dokumentu. Slično bi trebalo postupiti i sa nazivima gradova, oblasti i ulica, dodaje se u dokumentu. Osim toga, Sinod tvrdi da se nemilosrdni progon Rusije od zapadne civilizacije događao i prije 100 godina, kao i mnogo ranije, prenio je “Sputnjik”. “Cijeli svijet je mrzio Rusku imperiju, ni spremnost ruskog rukovodstva da sarađuje nije pomagala”, zaključuje se u dokumentu.

Ruska pravoslavna zagranična crkva nastala je 1921. godine u Sremskim Karlovcima, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, gdje je pod vođstvom mitropolita Antonija Hrapovickog održan prvi veliki sabor Ruske pravoslavne zagranične crkve. Svrha novoobrazovane Ruske zagranične crkve bila je da ponovo ujedini rasturene dijelove Ruske crkve u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. Djelovala je samostalno sve do 17. maja 2007. godine kada je ponovo kanonski sjedinjena sa Moskovskom patrijaršijom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj