NOVI SKANDAL POTRESA AMERIČKU VOJSKU: Dijelovi za najskuplji avion na svijetu F-35 proizvedeni u Kini?!

Uprkos zabrani koju propisuje federalni zakon u SAD-u, u američke vojne avione ugrađuju se kineski dijelovi i materijali. Prema navodima Rojtersa, Pentagon je saopštio da su pored lovca najnovije generacije F-35 i kod bombardera B-1, lovaca F-16, kao i raketa SM-3, pronađeni kineski dijelovi i materijali od kojih su avio-komponente napravljene, prenosi RT.

 

Kina je proizvela posebne magnete za radarske sisteme na avionima, a pretpostavlja se da je kineski titanijum korišten za pravljenje raketa. Nadležni su saopštili ranije da bi zamjena kineskih magneta vrijednih dvadeset dolara, kod lovaca F-35 koštalo državu više od 10 miliona dolara. “Nećete slomiti višemilionski radar da biste zamenili magnete vrijedne dvadeset dolara”, rečeno je Rojtersu iz Pentagona.

F-35 spada u najskuplji oružani program Pentagona, a troškovi razvoja se procjenjuju na blizu 400 milijardi dolara. Američki sekretarijat odbrane već godinama nastoji da smanji zavisnost od uvoza rijetkih metala iz Kine. Međutim, agenciji Blumberg je rečeno da domaća proizvodnja u SAD-u još uvek ne može nadomjestiti potražnju za proizvodima od rijetkih metala, njihovih legura i magneta koji se koriste za sofisticirano oružje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj