HASAN NUHANOVIĆ JE U SREBRENICI IZGUBIO RODITELJE, BRATA I ROĐAKE: ‘Turska je gledala ulazak Mladića u Srebrenicu, zašto tada nije prema Beogradu uputila barem jednu protestnu diplomatsku notu!’

Hasan Nuhanović, koji je u genocidu u Srebrenici izgubio oca, majku, brata i veliki broj članova svoje rodbine, danas nije želio da komentira izjave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koje se tiču odgovornosti Holandije za genocid počinjen u Srebrenici.

– Ne želim komentirati izjave turskog predsjednika posebno ne u kontekstu trenutnih odnosa Turske i Holandije. Ako neko to hoće da uradi, onda neka to rade viši nivoi. Mene je iziritiralo pominjanje Srebrenice na način kako je to uradio turski novinar Kahraman Halilscelik, dopisnik TRT-a iz Njujorka. Sve što sam povodom toga kazao i sada stojim iza toga, jednako kao što stojim i iza svih pitanja koja sam  tim povodom postavio – kazao nam je jučer Nuhanović.

Kako je poznato, Nuhanović je ranije, komentirajući izjavu turskog novinara da je Holandija namjerno organizirala genocid u Srebrenici, između ostalog, kazao da je novinar „zloupotrijebio genocid u Srebrenici, odnosno genocid nad Bošnjacima, građanima BiH, koji je počinila Vojska i Policija Republike Srpske, odnosno Srbija”.

Kazao je i da je još prvih godina nakon rata pitao Turke da li je moguće da Turska nije vidjela snimak s izjavom generala Mladića pri ulasku u Srebrenicu, te zašto tada nije prema Beogradu uputila barem jednu protestnu diplomatsku notu.

– Ako neko pronađe takvu diplomatsku notu neka mi je pokaže – kazao je prilikom toga Nuhanović.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj