RUSIJA RASPOREDILA SPECIJALNE SNAGE U EGIPTU: Ruski specijalci se nalaze u zračnoj bazi na zapadu Egipta, u blizini granice s Libijom!

Rusija je, sudeći po izvještajima s terena, rasporedila specijalne snage u zapadnom Egiptu, javio je Reuters. Ruski specijalci se nalaze u zračnoj bazi na zapadu Egipta, u blizini granice s Libijom, potvrđeno je Reutersu iz diplomatskih izvora SAD i Egipta.

Ovaj je potez Rusije izazvao zabrinutost u SAD, jer Bijela kuća strahuje zbog sve većeg uticaja koji Rusija ima u Libiji. Zvanični Kremlj podržava libijskog generala Khalifu Haftara, čije su snage prošle sedmice pretrpjele teške gubitke tokom napada rivalske frakcije BDB na naftna polja koja kotroliraju snage lojalne generalu Haftaru.

Američki zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, potvrdili su kako je Pentagon upoznat s razmještanjem ruskih snaga na oko 100 kilometara udaljenosti od libijsko-egipatske granice. Egipatske snage sigurnosti potvrdile su prisustvo ruskih specijalnih snaga, ali su odbile dati više informacija, pa je za sada nepoznat boravak Rusa u Egiptu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati ove navode.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj